Forsker: Partier skal sikre information til vælgerne

En ekspert i borgerinddragelse mener, at partierne bør komme ud på så mange platforme som muligt for at sikre den demokratiske proces op til valget. Flere partier her nemlig endnu ikke deres partiprogrammer på nettet og nogle har det kun på et enkelt sprog.
ittoqqortoormiit valgsted
ittoqqortoormiit valgsted Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
Skrevet af Merete Lindstrøm
13. april 2018 13:28

Manglen på tilgængeligt informationsmateriale om partierne er et demokratisk problem. det mener Ph.d. studerende ved Ilimatusarfik Anna-Sofie Skjervedal, der forsker i borgerinddragelse.

- Adgang til information og gennemsigtighed - altså at denne her information også er klar og overskuelig og let tilgængelig - det er helt grundlæggende for sikre en god demokratisk proces, siger hun. 

Men det fritager ikke vælgerne for at komme op af stolen, forklarer hun.

- Vælgerne har et ansvar for at orientere sig i forhold til meningsdannelse, men partierne har et endnu større ansvar for at vælgerne har adgang til deres partiprogrammer, siger eksperten.

LÆS OGSÅ Langt flere stiller op end ved sidste valg

Det stiller krav til partierne om at have en god kommunikationsstrategi, så man når ud så bredt som muligt

- Her er det essentielt at få informationer ud gennem mange forskellige medier, særligt her i Grønland, kan man sige, fordi forudsætningerne for adgang til information rundt omkring i landet er vidt forskellige, siger Anna-Sofie Skjervedal.

Med bredt ud er der tale om både radio, tv, sociale medier og på den gode gammeldags maner med papirform til dem, der ikke har adgang til nettet. Men der er endnu mere at tage hensyn til, understreger eksperten.

- Informerer man eksempelvis kun på et sprog, så ekskluderer man jo dele af befolkningen fra at kunne orientere sig og manøvrerer rundt i denne her politiske arena, siger hun. 

LÆS OGSÅ KNR klar til at skyde en intens valgdækning i gang