Palle Jerimiassen melder sig ud af Siumut efter hård borgmesterkamp

Det mangeårige medlem og tidligere borgmester for Siumut i Avannaata Kommunia, Palle Jerimiassen, har meldt sig ud af partiet efter en barsk kamp om borgmesterposten.
Palle Jerimiassen har forladt Siumut. Foto © : KNR
10. april 2021 11:55

Palle Jerimiassen har siden kommunalvalget kæmpet for at fortsætte som borgmester i Avannaata Kommunia mod hans nyvalgte og nu tidligere partifælle Minik Høegh-Dam.

Den mission ser dog ud til at mislykkes, og han har meldt sig ud af Siumut. Det meddeler han i en opdatering på Facebook.

LÆS OGSÅ Drama i Avannaata: Partier sætter forhandlinger med Siumut på pause

- Jeg tog en af de mest tunge beslutninger i går, da jeg tog beslutningen om at forlade partiet Siumut. Jeg havde aldrig troet, at jeg nogensinde ville komme derhen, men det er en personlig beslutning. som jeg har truffet for at værne om mig selv og min familie, skriver han blandt andet.

Ny situation i kommunen

Den interne magtkamp om borgmesterposten i Siumut har hidtil resulteret i, at resten af kommunens partier har stoppet alle forhandlinger med partiet, der fik 46,2 procent af stemmerne i kommunen.

LÆS OGSÅ Palle Jerimiassen holder fast: Vil fortsætte som borgmester i Avannaata

Med Palle Jerimiassens exit fra Siumut er der desuden skabt en helt ny situation for kommunens partier.

Før havde Siumut nemlig et flertal med hele ni mandater ud af kommunalbestyrelsens 17 pladser. Nu har Siumut derimod otte mandater og er derfor afhængig af de andre partier for at sætte sig på borgmesterposten.

Ny kandidat er største stemmesluger

Minik Høegh-Dam fik 406 personlige stemmer mod Palle Jerimiassens 338. Derfor ville Minik Høegh-Dam ind som ny borgmester efter valget.

Den post var Palle Jerimiassen dog ikke parat til at slippe, da han personligt havde oplevet en stor vælgerfremgang ved valget.

LÆS OGSÅ Minik Høegh-Dam: Jeg bliver ny borgmester i Avannaata Kommunia

Minik Høegh-Dam meldte allerede ud torsdag, at han blev ny borgmester i Avannaata Kommunnia med støtte fra ledelsen i Siumut. Siden har der hersket stor forvirring, da Palle Jerimiassen ikke havde hørt det, og der havde foregået møder, hvor de to kandidater havde forskellige opfattelser af forløbet.