Wagner-gruppen er gået ind i Rusland: På vej mod Moskva

Lejehæren Wagner-gruppen, der indtil nu har været Ruslands allierede, er gået ind i Rusland og er på vej mod Moskva. Det sker efter, at Rusland har angrebet og dræbt Wagner-soldater, hævder Jevgenij Prigozjin, der er leder af Wagner-gruppen.
Wagner-lejesoldater på toppen af en kampvogn i den russiske region Rostov, som Wagner-gruppen hævder at have taget kontrol over. Foto © : Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
24. juni 2023 13:41

Lejehæren Wagner-gruppen, der hidtil har bistået Ruslands krig mod Ukraine, har vendt sig mod Rusland.

Det sker efter, at lederen af Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, hævder, at Rusland har angrebet, bombet og dræbt Wagner-soldater, som kæmpede for Rusland i Ukraine.

Ruslands forsvarsministerium afviser dog blankt Prigozjins beskyldninger.

Som modsvar på det angivelige angreb vil Prigozjin vælte Ruslands militære ledelse. Ifølge Prigozjin står hele Wagner-gruppens styrke på 25.000 lejesoldater klar til at dø for sagen.

På vej mod Moskva

I løbet af natten til lørdag er Wagner-gruppen gået ind i Rusland. Gruppen er efter sigende på vej til Moskva i det, gruppen kalder for et "march for retfærdighed".

Prigozjin hævder, at Wagner-gruppens styrker har taget kontrol over alle militærposter i den russiske region Rostov, og at de har nedskudt en russisk militærhelikopter.

Et vidne fortæller desuden til nyhedsbureauet Reuters tidligt lørdag morgen, at den russiske hær har åbnet ild mod Wagner-gruppens militærkonvojer på M4-motorvejen uden for byen Voronesj, som ligger omkring 500 kilometer syd for Moskva.

Senere lørdag formiddag dansk tid nåede en Wagner-konvoj Lipetsk-regionen omkring 400 kilometer syd for Moskva.

Det tegner et billede af, at Wagner-gruppen hastigt bevæger sig nordpå op gennem Rusland og op mod Moskva.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, kalder det for "et internt forræderi" og at "alle deltagere i forædderiet vil blive straffet hårdt".