På torsdag vil Watsons advokater bruge video til at modbevise alvorlig anklage

På torsdag skal Sermersooq Kredsret afgøre, om Paul Watson fortsat skal være anbragt i anstalten. Advokater vil fremlægge videomateriale.
Paul Watson blev anholdt på havnen i Nuuk 21. juli. Foto © : Scanpix/ ABACA
Skrevet af Ritzau
13. august 2024 14:11

Aktivisten Paul Watsons advokater vil i morgen i Sermersooq Kredsret fremlægge materiale, som ifølge dem beviser, at der ikke er hold i den alvorligste sigtelse imod ham.

Det oplyser den ene af advokaterne, Julie Stage, mandag.

Den 73-årige miljøaktivist blev anholdt i Nuuk 21. juli efter en arrestordre, som blev udstedt af Japan. Han ville sejle gennem Nordvestpassagen og efter sigende bare tanke brændstof i Nuuk, da han blev anholdt. 

Nægter at have gjort skade på andre

Arrestordren kom i 2010 efter en hændelse i Antarktis, hvor Watson greb ind, mens japanske hvalfangere arbejdede.

Efter episoden blev den newzealandske aktivist Pete Bethune anholdt og retsforfulgt i Japan. Han blev dømt for samtlige af de forhold, som Paul Watson er sigtet for og kræves udleveret på baggrund af, oplyser Julie Stage.

Han nægtede dog det alvorligste forhold, som handler om at gøre skade på en anden person, hvilket kan straffes med op til 15 års fængsel i Japan.

Og det er netop det forhold, som ifølge Paul Watsons danske advokater ikke har hold i virkeligheden.

De vil derfor torsdag i retten fremlægge materiale for at dokumentere det.

Stinkbombe smidt på skib

Der er tale om videoklip fra programmet "Whale Wars", som blev sendt på Animal Planet i august 2010 - måneden efter at Bethune blev dømt i Japan.

Episoden er tilbage fra februar 2010, hvor Bethune fra en gummibåd smed en stinkbombe på det japanske hvalskib. Watson var ikke selv på båden, men er sigtet for medvirken.

Den japanske domstol fandt, at et medlem af besætningen på det japanske hvalskib stod på skibets øvre dæk, da stinkbomben ramte, og at han fik smørsyre på sig og en forbrænding i ansigtet, oplyser Julie Stage.

- Vi har imidlertid fundet videomateriale, fra da stinkbomben blev kastet/ramte.

- På videoen kan man se, at der ikke står nogen på skibets "upper dæk", sådan som retten har lagt til grund, udtaler Julie Stage.

Bethune fik en betinget dom på to års fængsel i Japan. 

Retsmødet på torsdag handler om, hvorvidt Paul Watson forstsat skal være tilbageholdt i anstalten i Nuuk. Først senere vil der blive taget stilling til, om han faktisk kan udleveres til Japan.

Det er Justitsministeriet i Danmark, der i sidste ende skal afgøre, om en udlevering kan finde sted.