Overvågning skal undersøge ustabile fjeld ved Karrat fjorden

Et overvågningssystem skal undersøge ustabile fjeld ved Karrat fjorden. På sigt skal systemet kunne varsle mod nye fjeldskred og risici for flodbølger.
04. juli 2022 06:47

Fem år efter et stort fjeldskred fandt sted i Karrat fjord nord for Uummannaq og sendte en flodbølge mod bygderne Illorsuit og Nuugaatsiaq, skal flere usikre fjeld i området nu undersøges.

Det bliver med et overvågningssystem, som skal være med til at kortlægge forhold om undergrund, klima, rystelser og nye forme i fjeldpartiet Karrat 3.

Typiske tegn på tsunami

 

Alle steder skal tegn på en tsunami tages alvorligt. Lige inden en tsunami rammer kysten, vil man enten se, at havet trækker sig meget længere tilbage end normalt, eller at havniveauet stiger kraftigt.

 

Ligesom man måske vil opleve, at hundene bliver urolige. Hvis man oplever disse faresignaler, gælder det om at komme væk fra kysten. Generelt skal man bevæge sig væk fra kysten og opad. Hver eneste meter ind i landet og opad kan være med til at redde liv.

 

Kilde: Selvstyret

Håbet er, at det kan give en ny viden om fjeldet og forholdene omkring det, som kan bruges til at oprette et egentligt varslingssystem.

Det oplyser Departementet for Råstoffer og Justitsområdet.

Oplysninger bliver sendt via satellit

Det er personer fra Selvstyret, GEUS, Tusass, Asiaq og flere internationale eksperter, som står for opgaven. 

De skal fra 8.-16. juli undersøge områderne med en drone og etablere en basestation på siden af Karrat 3 i 800 meters højde.

 

Foto © : Geopraevent/ Departementet for Råstoffer og Justitsområdet
Overvågningssystemet i Karratfjorden består af en basestation ved siden af Karrat 3 og en mindre station på sydsiden af fjorden.

Foto: Geoprevent (Schweiz)

Oplysningerne fra basestationen bliver sendt videre via satellit til fagfolk.

- Formålet med overvågningssystemet er at opnå ny viden omkring processerne, som udløser og påvirker de ustabile fjeldpartierne, skriver Departement for Råstoffer og Justitsområdet i en pressemeddelelse.

- Vores endelige mål er, at overvågningssystem kan overgå til en varslings- og/ eller alarmeringssystem. Et varslingssystem skal kunne varsle et nyt nærtstående fjeldskred og et alarmsystem registrerer selve begivenheden, skriver departementet.

Også det ustabilt fjeldområde, Kigarsima ved Kangerluarsuk fjorden skal undersøges nærmere.

LÆS OGSÅ Nye og mere præcise tsunamimodeller for det ustabile fjeldområde i Uummannaq

For nyligt lavede en række norske forskere beregninger på forholdene, hvis der sker fjeldskred i Kigarsima.

Det betyder, at man nu kan se, hvor høje de forventede bølger kan blive, og hvor lang tid der går fra et fjeldskred til første bølge ankommer til den enkelte bygd eller by.

For eksempel viser beregningerne, at der blot kan gå fem minutter til bygden Ukkusissat bliver ramt af det første bølge, hvis der sker et fjeldskred i Kigarsima.