Overlæge: Lukning af Grønland har skærmet landet mod coronavirus

En stærkt begrænset rejsetrafik til og fra Grønland har bidraget til at holde coronavirussen på et lavt niveau, vurderer overlæge fra Statens Serum Institut.
Flyveforbuddet gælder ind til 30. april. Arkivfoto Foto © : KNR // Anton Gundersen Lihn
Skrevet af Anders Dall
18. april 2020 11:38

Covid-19-screening og en restriktiv rejsepolitik.

Det har ifølge Anders Koch, der er overlæge i infektionsepidemiologi og forebyggelse ved Statens Serum Institut, vist sig at være effektive redskaber og medvirket til, at Grønland indtil nu kun har haft 11 coronasmittede.  

Alle 11 personer er raske igen, og på nuværende tidspunkt har Grønland ikke registreret nye smittetilfælde.

- Den her virus flyver ikke gennem luften over så store afstande, så når der ikke er nogen mennesker, der bringer smitten med, kommer den ikke ind i landet, siger Anders Koch til KNR.

Umiddelbart kommer det ikke som en overraskelse for overlægen, der også er professor i infektionssygdomme ved Ilisimatusarfik, at Grønland har formået at holde tallene på et lavt niveau. Han hæfter sig ved, at Grønland forholdsvis tidligt i coronakrisen lukkede ned for flytrafikken for at skærme sig mod virussen.

Rejsende testes inden afgang

Det skete, da formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, den 17. marts oplyste, at landet ville lukke ned for indenrigs- og udenrigsflyvninger fra og med lørdag 21. marts. 

Det forbud er siden blevet forlænget til at gælde hele april. Og selv om der i perioden har været begrænset rejseaktivitet mellem Grønland og Danmark er de rejsende ifølge Anders Koch blevet testet for Covid-19, inden de har fået grønt lys til at rejse. 

LÆS OGSÅ GRAFIK Syg, rask eller i karantæne? Her er hvad du må og ikke må

Flyafgangene har blandt andet været forbeholdt patienter, der skal hjem til Grønland efter behandling i Danmark og nødvendig transport af for eksempel sundhedspersonale og personale fra andre samfundskritiske myndigheder.

Hvad har været den afgørende faktor i forhold til, at den her pandemi ikke for alvor har fået fat i et land som Grønland?

- At den for den første ikke er kommet ind på et tidligere tidspunkt. Og at der her over den sidste måned har været en restriktiv rejsepolitik. Jeg kan ikke tolke det andet, end at det har været medvirkende til at holde det på det niveau, det er, fortæller Anders Koch og uddyber:

LÆS OGSÅ GRAFIK: Det gør coronavirus i din krop

- Det, som der kunne ske, hvis man siger, at man bare rejste frit ind og ikke lavede restriktioner, så kunne epidemien brede sig i Grønland, som den har gjort andre steder. Det kan vi for eksempel se i de europæiske lande, hvor epidemien er forløbet forskelligt. I Spanien og Italien har epidemien udviklet sig virkeligt voldsomt, det gør den ikke i Danmark blandt andet, fordi man indførte restriktioner, som man ikke tidligt lavede i Italien og Spanien.

Begrænsede sundhedsfaciliteter

Hvis epidemien kommer ind i Grønland, bliver det en stor udfordring for sundhedssystemet. For der er begrænsede faciliteter, og der er kun intensivpladser ét sted.

- Landet er sårbart i forhold til sundhedspersonale og sundhedsfaciliteter i det hele taget, så ved sådan en epidemi vil der i forhold til Danmark formentligt være mindre, der skal til for at vælte den kapacitet, der er, siger han og tilføjer:

- Hvis sådan en epidemi breder sig ud over Grønland, så vil sundhedsvæsenet blive belastet. Det ville være den samme situation i Danmark. Mere reservekapacitet har vi heller ikke, og det er netop hele hovedstrategien i Danmark – at sygehusvæsnet ikke bliver overbelastet, så vi fortsat også kan behandle patienter, der fejler andet end COVID-19.