I dokumentaren fortæller Gukki Nukas og Kornelia Benjaminsen om deres liv med seksuelt misbrug og de konsekvenser, det har haft for dem. Foto: Nivaara Films

Overgrebsoffer: - Det viste sig, at det ville blive lettere

En dokumentarfilm om livet efter seksuelt misbrug får premiere. En bog om håndtering af overgreb er også lige udkommet.

To voksne, Gukki Nuka og Kornelia Benjaminsen, der begge som børn har været udsat for seksuelle overgreb, optræder i dokumentarfilmen 'Pilluarneq Ersigiunnaarpara' som får premiere i Katuaq i Nuuk i dag torsdag.

På dansk er titlen 'Lykken skræmmer mig ikke længere'. 

Dokumentaren er en del af Killiliisa, som er Naalakkersuisuts strategi mod seksuelle overgreb. Målet er at skabe positive forandringer og nedbringe antallet af seksuelle overgreb i Grønland.

LÆS OGSÅ Killiliisa skal udrydde seksuelle overgreb

I samme åndedrag har en ny bog også set dagens lys. Det er en håndbog på både grønlandsk og dansk, og den er beregnet både til fagpersoner, som arbejder med børn og dem, der ikke gør.

- Den er til forældre, familie og alle, der kan bruge en bog som hjælp til, hvordan man skal reagere, hvis børn bliver seksuelt misbrugt. Denne bog kan vise, hvordan man kan arbejde og reagere hurtigere, siger Martha Abelsen, der er naalakkersuisoq for sundhed og sociale forhold. 

- Hvis man bruger bogen, får hele Grønland samme handlemåde, samme sprog, samme fokus og samme arbejdsmetode på lang sigt, fortsætter hun.

Blev seksuelt misbrugt som barn

I dokumentarfilmen bliver Gukki Nukas og Kornelia Benjaminsens situationer og kampe for et bedre liv brugt for at gøre emnet om seksuelle overgreb forståeligt og håndgribeligt.

- Jeg har arbejdet meget med mig selv, fordi jeg er blevet seksuelt misbrugt. Jeg vil gerne have et trygt liv, fortæller 24-årige Kornelia Benjaminsen i filmen.

Filmen bliver vist i følgende byer:

 

  • Nuuk: 7. november kl. 18:00 – 20:30 - Katuaq
  • Ilulissat: 10. november kl. 19:00 – 21:00 - Sermermiut Kulturhus
  • Aasiaat: 13. november kl. 19:00 – 21:00 - Forsamlingshuset
  • Maniitsoq: 17. november kl. 19:00 – 21:00 - Forsamlingshuset
  • Narsaq: 21. november kl. 19:00 – 21:00 - Forsamlingshuset
  • Tasiilaq: 25. november kl. 19:00 – 21:00 - Forsamlingshuset

Billetter er gratis, og alle interesserede er velkomne. Filmen er ikke egnet for børn under 15 år, og børn under 18 år skal ledsages af voksne.

 

Kilde: Grønlands Selvstyre

Kornelia Benjaminsen har været udsat for seksuelle overgreb som barn og kæmper med angsten i dag. Men hun har brudt den onde cirkel og kæmper for at få et liv med den frihed, hun selv ønskede som barn.

- Det viste sig, at det ville blive lettere, beretter hun i dokumentaren.

Den anden deltager i dokumentarfilmen er kunstneren Gukki Nuka. Han har også som barn  været udsat for seksuelle overgreb. Overgrebene fandt sted i Uummannaq. En by som han efterfølgende ikke har besøgt i 36 år, men som han formåede at besøge igen under optagelserne til filmen.

LÆS OGSÅ Udstilling: Gukki Nuka besøger Uummannaq første gang 36 år efter overgreb

- Jeg var ikke bevidst om mine følelser. Jeg kæmpede med mig selv og frygtede, hvad der ville komme op til overfladen, hvis jeg skulle tage tilbage. Derfor har jeg ikke været tilbage i så mange år, fortæller Gukki Nuka i dokumentarfilmen.

Pilluarneq Ersigiunnaarpara Trailer

 

Dokumentaren er produceret af Nivaara Films for Styrelsen for Forebyggelse og Sociale Forhold. Filmen bliver vist i en række byer, og efterfølgende vil der være paneldebat.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt