Udstilling: Gukki Nuka besøger Uummannaq første gang 36 år efter overgreb

Kunstneren Gukki Nuka er for første gang i 36 år i Uummannaq. Hans udstilling "Revner i sjælen" skal vises frem i byen, hvor han blev udsat for det overgreb, der blev udgangspunktet for hans kunst.
26. april 2019 13:05

Kunstneren Gukki Nuka har for første gang i 36 år sat sine ben i Uummannaq. For lørdag bliver hans udstilling "Revner i sjælen" for første gang vist i den by, hvor han er vokset op. 

For det var også i Uummannaq, at Gukki Nuka blev seksuelt misbrugt som barn. 

- Jeg håber, at både jeg og min udstilling bliver taget godt imod. Men jeg håber også, at budskabet i billederne bliver taget imod på en måde, så vi kan få brudt tavshed og tabu om seksuelle overgreb, siger han.

Udstillingen "Revner i sjælen" blev vist første gang i Nuuk i 2016. Siden har den turneret rundt på kysten og besøgt byer fra syd til nord. Billederne er Gukki Nukas bearbejdning af de seksuelle overgreb, han blev udsat for i netop Uummannaq.

- Det, som folk i Uummannaq mener, betyder mere for mig end det, som folk mener andre steder. Det siger jeg ikke for at forklejne andre steder, men Uummannaq er i mit hjerte, siger Gukki Nuka. 

Rollemodel i Killiliisa

Gukki Nuka er en af seks rollemodeller i Naalakkersuisuts strategi mod seksuelle overgreb, Killiliisa.

Under besøget vil et dokumentarhold følge kunstneren og vise nogle af elementerne i hans rejse for at komme videre i livet efter overgrebet.

Sammen med udstillingen følger også undervisning til de ældste skoleklasser.

Med udstillingen følger et værk, der er produceret specielt til Uummannaq og som vil blive i byen, når udstillingen er slut.

"Revner i sjælen" åbner 27. april klokken 14.