Otte tønder dieselolie flyder rundt i havet

Air Greenland har forgæves ledt efter otte ud af ti tønder dieselolie, som mandag formenligt blev skyldet ud i havet nord for Ilulissat.
Det tyder på, at det er en kælvning ved Eqi gletsjeren og bølger herfra, som har revet tønderne ud til havs.
Skrevet af Birgitte Kjeldsen
06. september 2024 11:44

Ti lyseblå tønder med diesel er med høj sandsynlighed blevet taget af bølger og ført ud i havet ved Eqi-gletsjeren, der ligger 70 kilometer nord for Ilulissat, og hvor turistbureauet World of Greenland har hotellet Glacier Lodge Eqi.

Det skriver Air Greenland i en pressemeddelelse.

To tønder er samlet op, mens de resterende tønder ikke er lokaliseret.

Alle sejlende i området opfordres til at sejle forsigtigt, da der er risiko for flydende tønder, som kan være farlige at sejle ind i.

I mandags blev ti tønder sejlet til området omkring Glacier Lodge Eqi og sat i land. Dieselolie bruges til forsyning af lodges som supplement til solcelleanlæggene i hytterne.

Desværre blev tønderne sat i land et andet sted, end man plejer, og dagen efter var tønderne væk. Man kunne se én af dem ude i havet.

Det vides ikke med sikkerhed, hvornår eller hvad der er sket, men alt tyder på, at en kælvning ved gletsjeren og bølger herfra har revet tønderne ud til havs, skriver Air Greenland i pressemeddelelsen.

To tønder bjærget

I onsdags gik beredskabet i Ilulissat - med hjælp fra Air Greenlands helikoptere - i gang med at afsøge området efter tønderne.

Det lykkedes at lokalisere og bjærge to ud af de ti tønder.

Det var ikke muligt at finde de resterende otte tønder, som enten er drevet til havs eller sunket, står der i meddelelsen fra Air Greenland.

De skriver videre, at det er op til fagfolk at vurdere, om hændelsen får miljømæssige konsekvenser.

Ifølge pressemeddelelsen har der været tegn på et mindre udslip, men omfanget formodes på nuværende tidspunkt ikke at være stort.

I alt er der tale om 1600 liter dieselolie, der risikerer at lække over en kortere eller længere periode.

World of Greenland har evalueret hændelsen og strammer tiltaget til næste levering af dieselolie til Glacier Lodge Eqi.

Air Greenland opfordrer alle, der enten ser en tønde flyde i området ved isfjorden eller oliehinde på havoverfladen om at alarmere Avannaata Kommunias miljøafdeling på telefon 38 76 14 eller World of Greenland på telefonnummeret 94 43 00.