Ordfører kritiserer Naalakkersuisut for manglende boligreform

En boligreform har været i støbeskeen siden 2014, og nu retter Siumuts ordfører på området kritik mod Naalakkersuisut og Karl Frederik Danielsen (S), fordi der ikke er sket noget.
Karl Frederik Danielsen kritiseres af partifælle for ikke at levere en boligreform, som der har været planer om i flere år. Arkivfroto Foto © : KNR
Skrevet af Jens Betak
25. april 2019 05:57

Hastværk er lastværk må være Departementet for Boliger og Infrastrukturs motto.

Siden 2014 har der nemlig været planer om at lave en boligreform, der skal løse den alarmerende boligsituation, hvor Selvstyrets boliger kræver renoveringer for over 1,5 milliarder kroner.

Den manglende fremgang får Siumuts ordfører på området, Anders Olsen, til at rette kritik mod partiets egen naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, Karl Frederik Danielsen.

- Jeg synes, det er på tide, at naalakkersuisut fremlægger den boligreform, som vi har snakket om i flere år, og jeg synes, det er lidt problematisk, at vi ikke er nået videre, siger Anders Olsen.

Reform lader vente på sig

Planen om en boligreform strækker sig tilbage til 2014. Her indgik de daværende regeringspartier en koalitionsaftale, hvor der stod, at man året efter ville implementere en ny boligreform. Virkeligheden har dog været en anden, hvor der fire år senere altså stadig ikke er kommet en reform.

Reform eller ej - Det kan tyde på, at der er behov for flere penge til renovering af Selvstyrets boliger.

LÆS OGSÅ Selvstyret halter gevaldigt efter med renoveringer af boliger

De nyeste tal fra 2016 viser nemlig, at der er behov for 1,5 milliarder kroner til renovering af Selvstyrets boliger, og Departementet for Boliger og Infrastruktur oplyser, at det tal er steget med omkring 100 millioner kroner siden da.

I 2019 er der afsat i alt 90 millioner kroner til renoveringer af Selvstyrets boliger, men oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit mener, at der skal afsættes langt flere penge til renoveringer. Partiet mener nemlig, at der vil gå 30-40 år, før problemet er løst i det nuværende tempo.

- 90 millioner er ikke nok. Der skal afsættes flere penge – mindst to eller tre gange så meget om året, siger Peter Olsen (IA), der er næstformand i anlægsudvalget.

Arbejder stadig på reform

Næstformanden mener, at der kan spares penge på administration, men han kan dog ikke sige, hvor resten af pengene skal komme fra.

Anders Olsen, der er Siumuts ordfører på området, er tilbageholdende med at sige, at der skal flere penge til, og det samme er Justus Hansen fra støttepartiet Demokraterne. Han mener, at Departementet først skal have en plan klar.

LÆS OGSÅ Halvdelen af boligerne i Grønland kræver renovering

- Det med penge og økonomi kan man jo tage efterfølgende, når man har nogle konkrete løsninger på bordet. Lige nu mener jeg ikke, at man bare skal tilføre penge bare for at tilføre penge, siger Justus Hansen (D).

Ligesom i 2014 fremgår det af den seneste koalitionsaftale fra 2018, at Naalakkersuisut ønsker en boligreform. Der står således, at partierne vil ”arbejde grundigt for en boligreform”.

Det bliver dog ikke uddybet, hvornår den vil ligge klar.

KNR har forholdt Karl Frederik Danielsen til kritikken. Han skriver, at han er noget uforstående og henviser til, at man har lavet flere tiltag som et led i en boligreform, og at der er en lejelov på vej, som ventes færdig i 2020.