Oprindelige folks rettigheder vægter højt hos olieselskaber

Olieindustrien vægter oprindelige folks rettigheder højt. Men selskaberne får ikke hjælp til lige præcis det arbejde af Naalakkersuisuts nye oliestrategi.
Også finansieringsinstitutioner lægger stor vægt på rettighederne, siger professoren. På billedet: Sten med olieforekomst. Foto © : KNR Qanorooq
Skrevet af Ivik Kristiansen
23. februar 2020 10:49

Olieselskaberne får ikke hjælp af Naalakkersuisuts nye oliestrategi i forhold til, hvordan de skal arbejde med oprindelige folks rettigheder.

Det er ellers et vigtigt emne, for Inuit i Grønland er anerkendt som et oprindeligt folk, og olieindustrien lægger stor vægt på at overholde rettighederne, siger professor ved Ilisimatusarfik, Anne Merrild Hansen.

- Noget af det, som strategien er rigtig god til, er at adressere de risici, der er forbundet med miljø og sikkerhed. Noget som den ikke får håndteret helt så godt, er det her med at få adresseret de samfundsmæssige påvirkninger, siger Anne Merrild Hansen.

Oliestrategien
 

  • Naalakkersuisut godkendte oliestrategien for 2020-2024 i slutningen af januar i år.

 

  • Strategiens hovedfokus ligger på at få genskabt interessen for grønlandsk olie

 

  • Åbning af nye licensområder såvel onshore som offshore.

 

  • Gennemførelse af geologiske og geofysiske tiltag 

 

  • Aktiv markedsføringsindsats over for olieindustrien.

 

  • Tilpasning af rammevilkår, herunder særligt tilpasning af beskatnings-niveauet i henhold til en ny ’first-mover’ ordning, der skal gælde i strategiperioden.

 

  • Formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, gennemførte et markedsføringsfremstød i Houston i uge 6 for at skabe opmærksomhed om åbningen af nye licensområder i Grønland.
     
  • Derefter rejste embedsmænd fra Selvstyret til et tilsvarende event i London den 10. februar 2020.

Kilde: Naalakkersuisut

Selvom flertallet af grønlændere er Inuit, og dermed ikke udgør et mindretal som de fleste oprindelige folk, så ændrer det ikke ved, at den grønlandske befolkning er anerkendt som et oprindeligt folk og dermed omfattet af FN’s deklaration om oprindelige folks rettigheder.

Og professoren siger, at olieselskaberne har stor fokus på at opføre sig passende i områder med oprindelige folk, så de ikke bliver klandret for ikke at overholde deres rettigheder.

- Og det gør også, at olieindustrien er påpasselig med sin måde at interagere med os på. Derfor er det rigtig vigtigt at sende et signal om, at man er i stand til at forholde sig til og håndtere oprindelige folks rettigheder på en ordentlig måde, siger Anne Merrild Hansen.

Oprindelige folks rettigheder omfatter blandt andre retten til ”frit forudgående og informeret samtykke”. Det betyder, at nye licenstildelinger bør ske med hensyn til berørte mennesker, og at der skal være enighed med dem om præmisserne for en udvikling, siger hun.

LÆS OGSÅ Kielsen vil genoplive olieinteresse - afviser at det før er mislykket

Anne Merrild Hansen tilføjer, at arbejdet med oprindeligt folks rettigheder kan være altafgørende for nogle selskaber.

For også finansieringsinstitutioner som Verdensbanken og European Investment Bank lægger stor vægt på rettighederne, siger hun

- De vil ikke låne penge ud til selskaber, medmindre selskaberne kan dokumentere, at de overholder oprindelige folks rettigheder. De samarbejder med folk på den måde, at de lokale bliver hørt. Det skal være transparent, hvordan de bedriver deres virksomhed, siger hun.

LÆS OGSÅ Oliejagt på dagsordenen

Hun tilføjer dog, at der findes olieselskaber, som er økonomisk uafhængige af finansieringsinstitutionerne.

I de tilfælde er det selskabernes egne kodekser ”code of conduct”, der sammen med lovgivningen, bliver afgørende for, hvordan selskaberne overholder menneskerettigheder og oprindelige folks rettigheder.