Oliejagt på dagsordenen

Arktis står øverst på dagsordenen, når Nordisk Råd i dag mødes i Reykjavik til temasession.
Skrevet af Martine Lind Krebs
23. marts 2012 06:54

Her vil de nordiske politikere blandt andet sende en opfordring til finansministrene fra de nordiske lande om at etablere en arbejdsgruppe, der skal finde en måde at finansiere et fælles redningsberedskab i Arktis i takt med den øgede trafik til søs. Det kan blandt andet være via en afgift til krydstogtsselskaberne, lyder det fra Nordisk Råd.

Andre emner, som skal behandles ved dagens session er sikkerhedsaspekterne ved olie- og gasudvinding i Arktis. Her vil Nordisk Råd foreslå en aftale, som skal regulere udvindingen for at mindske risikoen for ulykker. Nordisk Råd foreslår også, at de forskellige nordiske lande udarbejder en fælles arktisk strategi, som tager hensyn til de mennesker, der lever i Arktis, som det overordnet lyder.

ICC’s direktør Alfred Jakobsen er taget til Reykjavik for at drøfte oprindelige folks rettigheder, mens den faglige organisation SIK vil byde ind med et indspark omkring social dumping på det grønlandske arbejdsmarked.

Desuden er naalakkersuisoq for nordisk samarbejde Palle Christiansen rejst til Reykjavik. Og her på Radioavisen følger vi selvfølgelig dagens temasession.