Projekt med svømmehaller fortsætter: En million er afsat

Kommunalbestyrelsen i Qeqqata Kommunia afsætter en million kroner til svømmehaller i Sisimiut og Maniitsoq. Projektet koster 150 millioner i alt.
Skitse til svømmehal i Maniitsoq, som foreningen til anlæggelse af svømmehal har fået udarbejdet.
Skrevet af Noah Mølgaard
03. juni 2020 07:55

Det var en enig kommunalbestyrelse i Qeqqata Kommunia, der torsdag i sidste uge gav borgmester Malik Berthelsen (S) mandat til at arbejde videre med anlæggelse af svømmehaller i Sisimiut og Maniitsoq.

Det er et projekt, der vil koste omkring 150 millioner kroner – penge, der ikke er fundet på nuværende tidspunkt.

Flere problemer blev diskuteret på mødet. Et af dem er ejerskabsmodeller af idrætshaller og de kommende svømmehaller.

LÆS OGSÅ Maniitsoq svømmehal om fem år

- Idrætshallerne i Sisimiut og Maniitsoq er selvejende institutioner. Jeg har fået mandat til at undersøge fremtidige ejerskabsmodeller. En mulighed er den, vi allerede bruger i forbindelse med kulturhuset Taseralik, hvor kommunen ejer bygningen, som kulturhuset bruger på lejebasis, siger Malik Berthelsen.

Samarbejde med fonde

Men den store udfordring bliver finansiering af anlægsprojektet, der vil koste op til 150 millioner kroner.

- Bevillingen på en million kroner skal blandt andet bruges til arkitektkonkurrencer. Det er fremsat som et krav, at arkitektfirmaer, der deltager i konkurrencen skal dokumentere erfaringer med samarbejde med fonde, siger Malik Berthelsen.

- Der skal søges ekstern finansiering, når vi når til selve anlæggelsen af svømmehaller.

Det er usikkert om begge svømmehaller kan bygges på samme tid.

- Det kan blive nødvendigt at foretage prioriteringer. Qeqqata Kommunia har et anlægsbudget på 130 millioner kroner om året. Jeg har derfor svært ved at forestille mig, at et samlet projekt på 150 millioner kroner blive realiseret samlet, siger Malik Berthelsen.

Kommunalbestyrelsen i Qeqqata Kommunia har vedtaget, at idrætshaller i Sisimiut og Maniitsoq skal renoveres i forbindelse med svømmehalsprojektet for at undgå, at der bliver stor forskel på den bygningsmæssige standard for svømmehal og idrætshal.