Omkring 100 danske soldater trækkes midlertidigt ud af Irak

Danmark trækker midlertidigt en gruppe soldater ud af Irak på grund af den nuværende situation i Mellemøsten.
- Sikkerheden for vores soldater har vores allerhøjeste prioritet. Vi har besluttet at flytte en gruppe soldater til Kuwait, siger Mette Frederiksen. Foto © : Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
08. januar 2020 15:07

Det meddelte statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde tidligere i dag. I stedet sendes soldaterne til nabolandet Kuwait.

Statsministerens melding kommer, efter at Iran har angrebet to militærbaser i Irak - den ene var Al Asad-basen, hvor der befinder sig 133 danske soldater, som blandt andet træner irakiske styrker.

- Sikkerheden for vores soldater har vores allerhøjeste prioritet. Vi har besluttet at flytte en gruppe soldater til Kuwait. Det er vigtigt at understrege, at det er midlertidigt, siger Mette Frederiksen.

LÆS OGSÅ Iran angriber luftbase i Irak med danske soldater

Det er de soldater, der står for træningsdelen, der sendes til Kuwait. Ifølge Mette Frederiksen vil omkring 30-40 danske soldater fortsat være tilbage på Al Asad-basen.

Angrebet fra Iran var en reaktion på USA's dronedrab på den iranske militærleder Qassem Soleimani t fredag i sidste uge.

Mette Frederiksen ønsker ikke at gå ind i spørgsmålet om, hvorvidt det var en rigtig beslutning fra USA's side at gennemføre droneangrebet på Soleimani.

LÆS OGSÅ Tyskland trækker soldater ud af Irak

- Jeg mener ikke, at det er at varetage Danmarks interesser at have den diskussion i det offentlige rum. Den tager vi i det lukkede rum med vores samarbejdspartnere, siger hun.

Foruden de 133 soldater på Al Asad-basen bidrager Danmark også med otte soldater - stabsofficerer - til Natos Mission Iraq i Bagdad. Også de vil være i Kuwait midlertidigt, lyder det fra Mette Frederiksen.

Det irakiske parlament vedtog søndag en resolution, der opfordrede landets regering til at sende alle udenlandske styrker ud af Irak.

Mette Frederiksen siger dog, at hun forventer, at den irakiske regering vil lade de internationale soldater blive i Irak.

LÆS OGSÅ Soleimanis efterfølger lover hævn over USA

- Indtil nu har vi haft et godt samarbejde med den irakiske regering i forhold til bekæmpelsen af Isil. Vores forventning er, at det samarbejde fortsætter, siger hun.

Forsvarsminister Trine Bramsen gør det klart, at Danmark fortsat planlægger at sende en fregat til det strategisk vigtige Hormuz-stræde i efteråret 2020, ligesom det fortsat er planen, at Danmark skal stå for Natos træning af irakere resten af året.