Ombudsmanden retter kritik mod alderdomshjem: Beboere behandles uværdigt

Medarbejderne har ikke tid til at hjælpe borgerne med toiletbesøg og bleskift på alderdomshjemmet Luuvikasik. Det har de fortalt til ombudsmanden fra Inatsisartut under et inspektionsbesøg.
Peronalet mener ikke, der er tid nok til at hjælpe beboerne på toilettet på alderdomshjemmet i Narsaq. Foto © : Ane-Marie Hansen/KNR
Skrevet af Merete Lindstrøm
22. oktober 2019 09:12

Hvis man ender på plejehjem, når man bliver gammel, håber man på, at personalet har tid til at passe godt på én. Det kniber det dog med på alderdomshjemmet Luuvikasik i Narsaq.

Det mener ombudsmanden efter et besøg på institutionen.

I en ny rapport om inspektionen betegner ombudsmanden oplysningerne som bekymrende. Luuvikasik drives af Kommune Kujalleq, som er kede af kritikken.

Høj nomering af medarbejdere hjælper ikke

Forvaltningschef for Socialområdet Boris Klarsgaard fortæller, at kommunen netop på Luuvikasik har en høj normering af medarbejdere. I rapporten står der, at institutionen har et overforbrug på to millioner kroner til timelønninger.

I rapporten beskriver en medarbejder blandt andet, at en beboer for nylig var kommet til at tisse i sengen, fordi medarbejderne ikke havde tid til at hjælpe beboeren på toilettet.

LÆS OGSÅ Ny undersøgelse: Flere ældre er ensomme i bygder end i byer

En anden medarbejder forklarer, at beboere i de situationer, hvor medarbejderne ikke har tid til at hjælpe, også kan komme til at tisse på gulvet. Det kan også ske, at der heller ikke er tid til at gøre rent på gulvet bagefter.

I et svar i rapporten forklarer kommunen, at det er vanskeligt for Kommune Kujalleq at fastholde personalet. Derfor oplever man på alderdomshjemmet, at der kan være dage, hvor der er mangel på personale.

Landslægen er ikke bekymret

Boris Klarsgaards understreger, at det er vigtigt for Kommune Kujalleq, at borgerne får den rette hjælp.

- Derfor er vi selvfølgelig kede af, at de ældre på alderdomshjemmet i Narsaq ikke har fået den hjælp, de har behov for. Fremadrettet vil vi gøre alt for, at det ikke sker igen, siger han.

Udover manglende tid til at hjælpe beboerne, drejer det sig blandt andet om, at Luuvikasik i to perioder har manglet bleer til beboerne.

Ombudsmanden skriver i rapporten, at hvis en ældreinstitution som Luuvikasik i perioder er ude af stand til at tilbyde noget så basalt som bleer til beboerne, så er der tale om et alvorligt svigt og en uværdig behandling af beboerne.

Ombudsmanden har undevejs orienteret landslægen, som også har besøgt institutionen i 2019. På baggrund af landslægens egne observationer under dette besøg, mener han ikke, at plejen på Luuvikasik er uforsvarlig.