Ofre og vidner til kriminalitet har udsigt til hjælp
Ofre for kriminalitet og vidner til kriminalitet her i landet skal have bedre adgang til hjælp.
Det er både naalakkersuisut og et enigt folketing i Danmark enige om. Derfor har de nu besluttet at få oprettet en offerrådgivning i Grønland.
Og det glæder folketingsmedlem Aaja Chemnitz fra Inuit Ataqatigiit.
- Generelt ser vi, at volden er stigende, og derfor tror jeg, det er rigtig vigtigt, at vi ikke kun taler gerningsmandens sag, men også taler ofrenes sag og sikrer, at der er flere tiltag til ofrene for for eksempel vold.
Plan for rådgivningen skal først laves
Men det er endnu uvist, hvordan offerrådgivningen skal foregå, og hvornår den åbner.
Inden folketingsåret slutter til sommer, skal Justitsministeriet i København i første omgang have en plan for, hvordan der hurtigst muligt kan etableres en offerrådgivning i Grønland.
Aaja Chemnitz forventer dog, at det bliver i år, formentlig til efteråret.
- Når det har taget så mange år, er det også vigtigt, at vi nu snart har en plan klar, men at man også går i gang med realisere det og sikre, at der reelt er nogle rådgivere til ofrene, siger hun.
I Danmark har offerådgivningen eksisteret siden 2001. Den består af frivillige personer, der i udgangspunktet taler med ofrene over telefonen.
Der er dog også mulighed for at møde en rådgiver ansigt til ansigt eller online. Og den model passer godt til Grønland, vurderer Aaja Chemnitz.
Men det kræver, at personer melder sig frivilligt til at hjælpe i rådgivningen. Det kan for eksempel være personer, som tidligere har været udsat for noget kriminelt, og som i dag er vel ovre det.
- Alle, som selv har oplevet at være offer, og som føler, at de har overskud til at hjælpe andre med de erfaringer, de har, synes jeg, vil være oplagte at tage fat i.
- De har muligheden for at melde sig på banen og sige: 'Jeg vil gerne være med til at hjælpe, så folk ikke står i samme situation, som jeg gjorde'.
I dag er der cirka 200 frivillige personer knyttet til offerrådgivningen i Danmark.
Lang udsigt til fond, der hjælper ofrene
Vejen til at få en offerrådgivning i Gtønland har været lang.
For godt 25 år siden vedtog Folketinget, at ofre for kriminalitet og vidner til kriminalitet begået i Danmark skulle have adgang til offerrådgivning. Loven om offerrådgivning trådte i kraft i Danmark i 1997 og blev startet i 2001.
I dag findes der offerrådgivning i alle politikredse i Danmark, hvilket giver 12 lokale offerrådgivninger.
Siden 2019 har naalakkersuisut bedt Justitsministeriet om at se på mulighederne for offerrådgivning i Danmark. Men først nu er det blevet vedtaget.
I 2023 sendte naalakkersuisut en skriftlig opsang til den danske regering op at få bragt forholdene på retsområdet herhjemme på lige fod med forholdene i Danmark. Noget, som er et erklæret mål for den danske regering.
Men det ser ud til, at naalakkersuisiut skal presse yderligere på, hvis forholdene skal være på lige fod. For eksempel har Danmark siden 2014 haft en såkaldt offerfond, som personer, der bliver idømt bøde eller en fængselsstraf betaler 500 kroner til per dom.
Pengene går til blandt andet offerrådgivninger, forskning, informationsmateriale og projekter, der skal hjælpe ofre og vidner til kriminalitet.
Men i et svar fra Justitsministeriet til sagen om offerrådgivning i Grønland står:
- Hvis naalakkersuisut måtte fremsætte ønske om at prioritere etableringen af en offerfond i Grønland, vil Justitsministeriet prioritere arbejdet hermed.