Naalakkersuisut sender skriftlig opsang til Justitsministeriet

Retsområdet i Grønland skal være på lige fod med Danmark, og naalakkersuisut beder om at få bragt en række haltende sager i orden.
Naalakkersuisoq for justitsområdet, Aqqaluaq B. Egede (IA), og hans departementchef minder regeringen om nogle haltende forhold inden for justitsområdet i Grønland.
13. april 2023 15:40

Det er ikke i orden, at retsområdet i Grønland gang på gang bliver nedprioriteret, mens der kommer ændringer inden for retsområdet i Danmark. 

Det mener Naalakkersuisut, som i et brev til Justitsministeriet giver regeringen en opsang.

I brevet påpeger Naalakkersuisut, at flere områder stadig halter bagefter. Også selv om Grønland flere gange de senere år har bedt om at få det bragt i orden.

En af det haltende sager drejer sig om at få hævet strafferammen i straffelovens paragraf 147 for særligt alvorlige forbrydelser, så straffen her kan give op til 16 år i anstalten - og ikke kun 10 år som i dag.

Grønland ønskede det allerede i 2019. Men det er endnu ikke blevet ændret. Ifølge den danske regering er der nemlig ikke plads i de grønlandske anstalter til at hæve straffen: Der er med andre ord ikke pladser til, at indsatte kan optage pladserne i længere tid end i dag. 

Men det duer ikke, påpeger Naalakkersuisut. For regeringen i Danmark har nemlig meldt ud, at retspolitikken i Danmark ikke skal afhænge af pladsen i de danske fængsler. Og retsområdet er under Danmark. 

Ifølge Justitsministeriet har der ikke været ressourcer i ministeriet til at undersøge klagen fra Grønland. Men det er ikke en undskyldning, mener Naalakkersuisut. 

- Naalakkersuisut kan ikke acceptere, at væsentlige og nødvendige lovgivningsmæssige tiltag udskydes på grund af ressourcemæssige udfordringer i ministeriet, står der i brevet.

I brevet til Justitsministeriet har Naalakkersuisut også sendt en liste med 11 andre ønsker, som Folketinget bør få vedtaget inden for justits- og retsområdet herhjemme.

Det drejer sig blandt andet om indsatsen mod stalking og digital grooming (digitale overgreb på børn, red.), etablering af en offerrådgivning og at få hjemmesiden for Grønlands Politi oversat til grønlandsk.