Nyt skoleår på skimmelramt efterskole. To lokaler er altid låst

I foråret blev Maniitsumi Efterskole tømt for elever på grund af dårligt indeklima og skimmelsvamp. Mens skolens kollegiebygning står tom og ubeboelig, er et nyt hold elever startet.
I maj blev efterskolen i Maniitsoq tømt for elever på grund af lugtgener og dårligt indeklima. Skolens forstander afventer stadig, hvad der skal ske med de skimmelramte bygninger. Foto © : Paalu Møller / KNR
11. september 2024 11:42

Jens Gustav Levisen viser rundt på Maniitsumi Efterskoli, hvor han blandt andet underviser i musik.

Som på de fleste andre efterskoler sidder eleverne i klynger og småsnakker. Nogle spiller kortspil, andre spiller bordtennis i fællesarealet.

En enkelt spiller lidt på en guitar.

Dog er dette efterskoleår på efterskolen i Maniitsoq ikke som alle andre.

Jens Gustav Levisen viser gennem fællesarealet og videre hen til et af undervisningslokalerne, hvor der står ‘lokale 1’ på døren.

- Vi kan ikke bruge det til undervisning på grund af skimmelsvamp, fortæller han.

To af skolens undervisningslokaler er ubrugelige og er altid låst. Jens Gustav Levisen, der blandt andet underviser i musik på efterskolen, viser rundt. Foto © : Paalu Møller / KNR

Derfor er lokalet altid låst for tiden.

Jens Gustav Levisen låser op, åbner døren og træder ind i det næsten tomme lokale.

- Det er tydeligt, at luften herinde er usund. Bare ved at åbne døren på klem, siger han.

Udover lokale 1 er et andet undervisningslokale også aflåst.

Elever sover andre steder

Det er dog ikke kun de to undervisningslokaler, der er ramt af skimmelsvamp.

Tilbage i maj – og midt i eksamensperioden – blev skolen tømt for elever, da man konstaterede skimmelsvamp i efterskolens kollegiebygning, hvor eleverne boede.

Dengang rejste flere af eleverne hjem.

Nu er et nyt hold bestående af 39 elever startet. 

Under normale omstændigheder er der egentlig plads til mellem 60 og 70 elever på efterskolen. Men uden den gamle kollegiebygning har skolen måtte begrænse antallet af pladser.

Lige nu er der ingen, der bor i den store kollegiebygning, hvor eleverne plejede at have deres værelser. Foto © : Paalu Møller / KNR

- Vi kan ikke længere benytte os af kollegiet ved efterskolen. Derfor rettede vi henvendelse til uddannelsesdepartementet, om vi kunne benytte Majoriaqs kollegie, fortæller Vilhelm Josefsen, der er forstander på efterskolen.

Og det fik efterskolen lov til.

Her har 33 elever fra kysten fået en seng at sove i. De resterende seks elever var enten fra Maniitsoq eller havde familie i byen, som de kunne bo hos.

Renovering lader vente på sig

Selvom skolens to skimmelramte undervisningslokaler ifølge forstanderen snart bliver ordnet, er det endnu usikkert, hvad der skal ske med efterskolens kollegiebygning.

- Det skal besluttes, om det skal renoveres. Eller om det skal rives ned, og der skal bygges noget helt nyt, siger Vilhelm Josefsen.

Uanset hvad vil det komme til at tage tid.

- Hvis der skal foretages renoveringer, vil det tage to til tre år, spår Vilhelm Josefsen og fortsætter:

- Hvis der skal bygges nyt, vil det formodentlig tage to eller fire år.