Nyt parti vil kommunikere på grønlandsk

Et parti som udelukkende vil kommunikere på grønlandsk. Et parti som vil have folkeafstemning om Storskalaloven. Og et parti som mener, at samfundet ikke bare skal gives væk for milliarder.

Nogenlunde sådan kan Grønlands nye parti, Partii Inuit, beskrives. Partiet selv, der formelt set så dagens lys i sidste uge, kalder sig det mest venstreorienterede parti i Grønland, og Nikku Olsen, medstifter og formand for partiet siger, at der ikke skal herske nogen tvivl om, at partiet arbejder for Grønland og for grønlændere:

- Vi står frem på vegne af Grønland og det grønlandske folk. Det kan jeg med 100 procents sikkerhed sige, siger Partii Inuits formand Nikku Olsen, og han fortsætter:

- Vi vil stå fast på, at grønlandsk skal være det sprog, vi kommunikerer på, når vi deltager i debatter og vælgermøder. Vi vil nemlig ikke længere være underdanige i forlængelse af kolonitiden, siger Nikku Olsen.

Sjældne jordarter og råstoffer skal ikke bare gives væk og være et tag-selv-bord for udenlandske virksomheder, og så skal man først spørge det grønlandske folk, før man udvinder råstofferne, mener Partii Inuit:

- Når det gælder udvinding af landets ressourcer bør befolkningen spørges først. Det er jo samfundets ressourcer og ikke Naalakkersuisuts ressourcer, siger Nikku Olsen.

Da der var valg til Inatsisartut i 2009 gik snakken meget på Grønlands Selvstyre om hvad vi skal med Selvstyret, men indtil nu er der ikke sket det store, mener Nikku Olsen.

Derfor må vi se indad og spørge os selv, hvad der sker, siger han:

- Derfor må vi spørge os selv, hvad sker der? Snakken handler meget om milliarder af kroner. Men vil vi sælge vores nationalitet? Det kan ikke være rigtigt, siger Nikku Olsen.

Han vurderer partiernes stilling i det politiske spektrum:

- I dag vil jeg sige, at Demokraterne er det parti, der ligger længst til højre, og Inuit Ataqatigiit er det parti, der ligger tættest op ad Demokraterne. Og hvis vi bevæger os mod venstre, finder vi henholdsvis Atassut, Siumut og Kattusseqatigiit Partiiat. Sådan vil jeg vurdere det politiske landskab, sådan som det ligger i øjeblikket, siger Partii Inuits formand Nikku Olsen.

Partii Inuits hovedbestyrelse ser således ud:

Formand Nikku Olsen. 1.næstformand Mette Lynge og 2.næstformand Randi Broberg.

Derudover består bestyrelsen i Partii Inuit af Jens Peter Lange, Frederik Lange, Peter Christensen, Poul Egede Jensen og endelig som suppleant, Nikku Olsens tvillingebror, det tidligere medlem af Inatsisartut for IA, Georg Olsen.

Partiets hovedbestyrelse vil blive formelt offentliggjort i næste uge.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt