Nyt nordatlantisk filmsamarbejde på trapperne

Danmark, Island, Grønland og Færøerne ønsker at styrke filmsamarbejdet i Nordatlanten.
Foto © : Flickr/Creative Commons
Skrevet af Karsten Sommer
17. oktober 2014 08:16

Der er i forvejen de seneste år opstået et øget samarbejde mellem Danmark og Island på filmområdet med flere co-produktioner.
 
Og nu tager Det Danske Filminstitut og Det Islandske Filmcenter initiativ til at udvide filmsamarbejdet på tværs af Nordatlanten, for også at få Grønland og Færøerne med.
 
Første skridt er seminaret Nordvest Coproduction Meeting i Reykjavik fra den 23. til 25. oktober, der netop har til formål at udvide det gode dansk-islandske samarbejde til Grønland og Færøerne. Her vil en række filmfolk fra de fire lande mødes og udveksle erfaringer og skabe netværk på tværs af grænserne.
 
Både Færøerne og Grønland oplever i disse år et nybrud inden for film. Katrin Ottarsdóttirs "Ludo" fra i år er den første færøske spillefilm i 15 år, og en anden færing, Sakaris Stórás kortfilm "Vetrarmorgun" vandt en fornem pris på Berlinalen i år.
 
Og også Grønland har som bekendt et fremadstormende filmmiljø, med flere eksempler på nye film de senere år.
 
Initiativet sker i samarbejde med det færøske filmværksted, Klippfisk, Selvstyrets Departement for Kultur og den grønlandske producentforening, Film.gl., og støttes blandt andet af Nordisk Kulturfond.