- Vi skal selvfølgelig sikre, at vi lever op til alle de paragraffer, der nu engang er. Det er vores forpligtelse, og det skal vi, siger nyhedschef Mikkel Bjarnø Lund. Arkivfoto

Nyhedschef om mulig ulovlig rejse-støtte: Vi skal lære af det i fremtiden

KNR har formentlig brudt loven ved at lave radio- og tv-indslag fra en rejse, som er støttet af USA. Sagen skal gøre os klogere, lyder det fra nyhedschef.

I fremtiden skal KNR leve helt op til de regler, der gælder for støtte udefra til radio- og tv-produktion i Grønland. 

Det slår KNR's nyhedschef Mikkel Bjarnø Lund fast. 

Han udtaler sig, efter at en juridisk vurdering onsdag pegede på, at KNR har brudt loven ved at sende radio- og tv-indslag, der er produceret på en rejse til USA. Rejsen var støttet af det amerikanske udenrigsministerium.

- Vi skal selvfølgelig sikre, at vi lever op til alle de paragraffer, der nu engang er. Det er vores forpligtelse, og det skal vi. Det er der ingen tvivl om, siger nyhedschefen og tilføjer:

LÆS OGSÅ Selvstyret vurderer: KNR brød loven med USA-støtte til rejse

- Vi skal være sikre på, at vi lærer af det her. Vi har sikret, at vores produkter er 100 procent uafhængige - men det har ikke været nok. Det er selvfølgelig vores ansvar, og det skal ikke ske igen.

Afsnit om uafhængighed:


I artikler fra turen til USA har KNR gjort opmærksom på, at rejsen er støttet af USA med følgende tekst:
 

  • "KNR har besøgt USA for at finde ud af, hvad amerikanerne tænker om Grønland. Hvad er planerne, og hvilke muligheder giver det for Grønland? Turen er betalt af det amerikanske udenrigsministerium, der tilbyder støtte til udenlandske medier, der vil lave historier om USA. Det amerikanske udenrigsministerium har ikke haft indflydelse på, hvad vi har spurgt kilderne om, og hvad vi efterfølgende har skrevet"
     

Kilde: KNR

Inden rejsen fik KNR garanti for, at USA ikke fik indflydelse på produktionerne. Det eneste krav fra amerikanernes side var, at der skulle udkomme noget fra KNR fra turen, men der var intet krav om hvad og hvor meget.

KNR: Vi skal sikre os fremadrettet

Sagen blev taget op, da den grønlandske blogger Qarsog Høegh-Dam kritiserede støtten fra USA i en video, som han lagde på Facebook. 

På baggrund af kritikken fik KNR juridisk afdeling i Departementet for Uddannelse, Kultur og Kirke til at vurdere sagen. Her lyder det, at KNR brød loven ved at udsende indholdet fra turen i radioen og i fjernsynet. Det bliver dog fremhævet, at der formentlig ikke er noget galt i at udgive artiklerne, da loven ikke omfatter dem.

LÆS OGSÅ USA undersøger tre lufthavne: Beslutningen kan træffes til februar

Spurgt til, hvorvidt Mikkel Bjarnø Lund selv mener, at KNR har gjort noget forkert i denne sag, lyder svaret:

- Det kan man sige, at vi har, når vi ifølge den juridiske vurdering muligvis ikke har levet op til alle paragraffer i de love, der er. Men det er vigtigt for mig at sige, at vi har sikret 100 procent uafhængig, kritisk journalistik.

- Vi må gå ind og se på, hvordan vi fremadrettet sikrer, at vi lever op til alle de paragraffer, der nu engang er.

KNR skal ifølge nyhedschefen nu tage stilling til, hvad der skal se med de indslag og programmer, der er lavet.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts Efterårssamling



Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt