Fremover skal alle personer i sundhedssektoren testes for coronavirus, når de kommer til Grønland - og inden de starter i arbejde.Foto: KNR / Malik Brøns

Nye regler: Sundhedspersonale skal testes efter ankomst til Grønland

Ansatte i sundhedsvæsenet skal testes ved ankomst til Grønland, før de må gå i arbejde. Det sker, efter to sundhedspersoner er blevet testet positive for COVID-19 efter ankomst til landet.

Ind til nu har det været muligt, at sundhedspersonale kunne få dispensation til at starte på arbejde direkte efter ankomst til Grønland.

Men den går ikke længere, siger landslæge Henrik L. Hansen. 

- Det er en absolut forudsætning for, at man kan komme i arbejde, at man er testet negativ efter ankomsten til Grønland, siger han.

Stramningen kommer, efter nu to personer i sundhedssektoren siden nytår - først én i Aasiaat og senest én i Uummannaq - er blevet testet positive for COVID-19 efter ankomst til Grønland.

Smittet sundhedsperson havde kontakt til kolleger

I Uummannaq nåede en ansat i sundhedsvæsenet at have kontakt til kolleger i byen, inden personen blev testet positiv, oplyser landslægen. Ingen andre har dog efterfølgende vist sig at være smittet. 

- Den historie er ind til videre endt godt. Vi tror ikke længere, der er nogen risiko for smittespredning i Uummannaq, siger Henrik L. Hansen.

LÆS OGSÅ Mindst 10 personer er i karantæne efter coronasmitte i Uummannaq

Men det får nu myndighederne til at stramme reglerne for sundhedspersonale efter ankomst til Grønland. 

- Det har gjort, at vi selvfølgelig har sat opmærksomhed på, hvad er det egentlig for regler, der har været sat op, og har der været behov for at justere dem. Og det har vi vurderet, at det er der, siger Henrik L. Hansen.

Reglerne vil gælde med det samme. Desuden vil myndighederne undersøge, om de nye regler også skal gælde for andre faggrupper, blandt andet piloter, som har direkte kontakt med borgere.

Det er dog ikke endelig besluttet endnu.

LÆS OGSÅ Politi: Intet brud på karantæneregler i Uummannaq

Faren ved at få coronavirus til Grøland er ikke blevet mindre, efter den mere smitsomme variant fra Storbritannien spreder sig. Landslægen forventer dog, at der er en 'stor sandsynlighed' for, at variantet også når Grønland før eller siden. 

Og derfor skal sikkerheden strammes yderligere.

- Der er det nødvendigt, at hvis vi skal undgå en epidemi, at være meget, mere restriktive, end vi har været ind til nu, siger Henrik L. Hansen.

Kommentarer

Forebyg smitte mod coronavirus

Corona-status i Grønland

  Antal testede 19.065
  Antal smittede 30
  Antal raskmeldte 30
  Antal indlagte 0
  Antal i respirator 0
  Antal døde 0
Kilde: Nunatsinni Nakorsaaneqarfik
  Opdateret:
  24. februar 2021 kl. 11:00