Nye mandater skal finde deres legekammerater

Det afgørende for de kommende grønlandske folketingsmedlemmer bliver med det samme at vælge legekammerat på Christiansborg, vurderer politisk ekspert.
02. september 2011 06:30

Vil man som Lars-Emil Johansen melde sig ind i en stor dansk politisk gruppe, eller vil man hellere stå frit og være medlem af Den Nordatlantiske Gruppe som Juliane Henningsen. Det er sagen for de nye grønlandske folketingsmedlemmer, mener Ph.D., ekstern lektor ved Københavns Universitet og politisk kommentator, Lars Hovbakke Sørensen.

- Der har man jo haft forskellige traditioner i de forskellige grønlandske partier. Men det har altid været meget afgørende, hvad man har valgt, når man lige er kommet ind, om man har valgt at tilslutte sig en af de syddanske partiers grupper, eller om man har valgt at stå mere frit, for det har også stor indflydelse på, hvordan ens arbejde og dagligdag i praksis kommer til at fungere, siger Lars Hovbakke Sørensen. Og der er fordele og ulemper ved begge valg, påpeger han.

- Det er måske lidt nemmere at være medlem af en stor gruppe, fx Socialdemokraternes eller Venstres, men på den anden side er det måske lidt lettere at markere sig som grønlænder, hvis man står mere frit og eksempelvis er med i noget, der svarer til Den Nordatlantiske Gruppe.

I gårsdagens aftenradioavis udtalte Lars Hovbakke Sørensen, at Juliane Henningsen netop har formået at gøre sig selv mere synlig end Lars-Emil Johansen fordi hun netop er medlem af DNAG og dermed hele tiden er især opmærksom på de sager, der vedrører grønlandske forhold og forholdet mellem Grønland og Danmark.