VIDEO Nye kommuner må deles om pengene

Landskassen kommer ikke til at finansiere ansættelsen af flere direktører og politikere i nye kommuner, siger naalakkersuisoq.

Der er lagt op til et politisk slagsmål om, hvem der skal betale, hvis Inatsisartut beslutter, at dele Qaasuitsup Kommunia op.

Enok Sangreen, Siumut, som er formand for det udvalg, der står for delingen, meldte ellers ud i starten af ugen, at den regning, tog de gerne selv.

Uenighed i Siumut-gruppen

Den udmelding er borgmesteren dog ikke enig i.

- At Enok Sandgreen kom til at sige, at kommunen bare udskriver en regning og betaler, det har han faktisk ikke belæg for at sige. Det  vil jeg faktisk sige, sagde borgmester Ole Dorph, Siumut, under debat programmet Qulaarpaa.

Læs også Qaasuitsup snupper regningen

Video: Dorph og Vestergaard Evaldsen debatterer økonomi

 

Han forklarer, at hvis det bliver et ja, så skal kommunen mødes med Naalakkersuisut og starte en dialog om betaling af den regning, der kommer i forbindelse med en deling.

Kommunen må acceptere konsekvenserne

Naalakersuisoq for finanser, Randi Vestergaard Evaldsen slog til gengæld fast, at man nok kan tale om at hjælpe kommunen med penge til selve delingen, men den årlige støtte bliver ikke større.

Altså må Qaasuitsup Kommunias borgere acceptere dårligere service, hvis de skal deles op.

- Ja, men der er jo en konsekvens ved at dele kommunen. Det burde man have taget højde for, da man begyndte at snakke om det, og en skal betale, siger Vestergaard Evaldsen.

Hun slår videre fast, at det skal respekteres, at de andre kommuner ikke ønsker at betale for delingen af Qaasuitsup Kommunia.

Tilskuddet bliver ikke større

Til gengæld vil hun gerne snakke om udgifter til kommunedelingen,

- Men vi kommer ikke til at forhøje bloktilskuddet til kommunen. Det til at blive delt i to ud fra den størrelse de bliver delt op i, og sådan er det.

- Hvordan de andre økonomiske tiltag kan blive, der skal vi nok snakke med, men bloktilskuddet det har landskassen ikke råd til at forøge.

Læs også Tvivlsomt om dyr kommunedeling hjælper

Inuit Ataqatigiits formand, Sara Olsvig, kritiserer, at folkeafstemning om delingen foregik uden grundlæggende oplysninger og klarhed om konsekvenserne. Konsekvenser hun mener rammer hele landet.

- Så den regning, som kommer til at opstå fra den her deling det bliver en regning vi kommer til at dele i hele landet. Alle borgere kommer til at bidrage til det her økonomisk. Fordi det bliver dyrere, sagde Sara Olsvig.

Video: Sara Olsvig og Knud Kristiansen taler kommunedeling

 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl