Evakuerede Nye boliger klar til jul næste år

Selvstyret skal i gang med at forberede byggeriet af huse i Uummannaq til de evakuerede fra bygden Illorsuit og Nuugaatsiaq. De permanente boliger bliver dog først indflytningsklare til de evakuerede i slutningen af 2018.
Embla Kristjánsdóttir
Afdelingschef i departementet for boliger Embla Kristjánsdóttir. Foto © : Namminersorlutik Oqartussat
05. december 2017 07:44

- Vi satser på inden jul, absolut. Det vil vi satse alt hvad vi har på, siger Embla Kristjánsdóttir, afdelingschef i departementet for boliger.

De evakuerede borgere fra Illorsuit og Nuugaatsiaq er siden katastrofen i juni blevet genhuset, og i dag venter de på at få nye permanente boliger.

Byggeriet begynder til sommer

Selvstyret har afsat 70 millioner kroner til at bygge permanente boliger, derudover har den danske regering støttet Selvstyret med 30 millioner kroner til blandt andet nye boliger.

Byggeriet kan dog tidligst begynde til sommer.

Tsunami i Karratfjorden - Hvad nu?
17. juni i år skete en af de største naturkatastrofer i Grønlands historie.


KNR har været i Uummannaq for at tale med nogle af de mange, der blev berørt af tragedien.


Følg med på KNRs platforme de kommende dage.

Selvstyret skal nemlig først have gjort området i Uummannaq, hvor de nye boliger skal ligge, klar til byggeriet. 

- Og den byggemodning skal absolut i gang, så vi ihvertfald kan være delvist færdige inden første levering af byggesættene til husene, ved første skibsanløb cirka midten af juni næste år.

25-50 huse

Selvstyret har besluttet, at det er Illorput 2021-type hus, der skal bygges til de evakuerede. Huset er en opdateret udgave af Illorput 2000.

Selvstyret kan endnu ikke sige præcist hvor mange der skal bygges, men de regner med at bygge 25-50 huse. Og det kræver en ekstra indsats fra RAL:

LÆS OGSÅ Genhusede må vente på permanent bolig

- Vi har været i dialog med RAL og fået reserveret yderligere skibsanløb. Vi kommer til at få behov for måske fire til seks ekstra til at få leveret byggematerialer til huse, siger afdelingschef i departementet for boliger Embla Kristjánsdóttir.

Hun oplyser, at man vil forsøge at engagere lokal arbejdskraft i forbindelse med byggeriet af de nye huse.