Evakuerede Genhusede må vente på permanent bolig

Der er fundet tag over hovedet til alle ofrene for flodbølgen i juni. Men taget er midlertidigt. Ti familier skal genhuses igen inden nytår og ifølge kommunen er der ikke udsigt til permanente boliger før til sommer.
Foto © : KNR
29. november 2017 07:01

Flodbølgens hærgen i juni og den efterfølgende fare for en ny katastrofe gjorde adskellige boliger ubeboelige i Nuugaatsiaq og Illorsuit.

Det betød, at Qaasuitsup Kommunia blev sat på en stor opgave med at finde nye boliger til de mange familier, der pludselig blev hjemløse.

Tsunami i Karratfjorden - Hvad nu?
17. juni i år skete en af de største naturkatastrofer i Grønlands historie.


KNR har været i Uummannaq for at tale med nogle af de mange, der blev berørt af tragedien.


Følg med på KNRs platforme de kommende dage.

- Den største udfordring har været mangel på boliger. Vi mangler boliger i Uummannaq, fordi der ikke har været byggeri i den seneste tid, siger Makkak Markussen, der er fagforvaltningschef i Uummannaq.

Men over de seneste fem måneder efter tsunamien har de 73 familier fået et midlertidigt tag over hovedet.

LÆS OGSÅ Qaasuitsup-medarbejdere ramt af stress

18 bor i Majoriaqs kollegier i Uummannaq, en i Hallen, 26 i renoverede huse eller i eget hus i Uummannaq.

24 bor i andre byer eller bygder fra Aasiaat til Ukkusissat, og de sidste fire bor midlertidigt hos familie og bekendte.

LÆS OGSÅ Peter og Johanne drømmer om et nyt sted at bo

Selvom der er tag over hovedet for familierne, så er der dog ti, der skal have nyt hjem igen allerede inden nytår.

- Vi mangler at genhuse tre eller fire familier. Derudover har vi lejet Majoriaqs kollegie, men direktionen har bedt om at få det tømt inden udgangen af året. Derfor regner jeg med, at alle bliver genhuset før året er omme, siger Makkak Markussen.

KNR fortalte i går om parret Peter og Johanne Zeeb, der bor i et af de renoverede huse i Uummannaq, de er dog ikke så begejstrede for udsigten til at skulle bo længe i det lille hus.

Peter og Johanne Zeeb
Foto © : KNR
Peter og Johanne Zeeb er genhuset i et lille hus, hvor vinden piber i varmeapparatet 

- Det er blevet bedre nu. Selvom det ikke er særligt sjovt at være her på grund af den dårlige luft. Jeg tror der er skimmelsvamp i huset, siger han.

Men parret og de mange andre må stadig væbne sig med tålmodighed, for de permanente boliger som Selvstyret har afsat 70 millioner til bliver ikke færdige før efter vinteren.

- Derefter skal byggematerialer til huse sendes hertil og så kan byggeriet begynde. Departementet for bolig og direktionen er i gang med at forberede det, siger Makkak Markussen.