Ny rapport skal forbedre indsats mod seksuelle overgreb

Hver anden kvinde er kun 15 år, når hun oplever sin første seksuelle oplevelse, viser rapport. Syv procent er under syv år, når det sker. Naalakkersuisoq Martha Lund Olsen vil bruge de dystre tal til at forbedre indsatsen mod seksuelle overgreb.
22. april 2015 16:41

Hvor mange børn er egentlig udsat for seksuelle overgreb her i landet - og hvilke konsekvenser har overgrebene for deres ofre?

Svarerne leverer en ny dugfrisk SFI-rapport, der for første gang giver valide tal på omfanget af seksuelle overgreb i Grønland. Rapporten skal blandt andet bruges til at forbedre og målrette indsatsen mod overgreb.

Mange er mindreårige ved seksuel kontakt
Rapporten er fuld af forargelig fakta.

Omkring hveranden kvinde oplever at have sin første seksuelle kontakt, mens hun er under den kriminelle lavalder, det vil sige 15 år. For drengene er det knap hver tredje, der oplever dette. 7 procent af de unge var under syv år.

Hver fjerde af disse kvinder sagde, at de ikke selv havde ønsket kontakten. 5% af mændene sagde det samme. Det er oftest fuldbyrdet samleje, som de unge bliver udsat for.

Livet efter overgreb er hårdt
Følgevirkningerne af seksuelt overgreb er mindst ligeså ubehagelig læsning. Som noget nyt kan rapporten kan for første gang påvise, at livet efter et seksuelt overgreb er særdeles svært.

De unge får ofte et stort hash-og alkoholmisbrug og en stor del overvejer eller forsøger selvmord. Mange kvinder ender også med at gå i stå efter folkeskolen og blive tidligt gravide.

For historien om seksuelle overgreb er en historie, der kører i ring. Er man én gang blevet udsat for et overgreb, er der stor sandsynlighed for, at man bliver det igen, fastslår rapporten.

Martha: Rapport er et vigtigt redskab
De triste tal er vigtig i arbejdet med at få stoppet overgrebene, siger Naalakkersuisoq for Familie, Ligestilling og Sociale Anliggender, Martha Lund Olsen (S).

- Jeg mener, at vi kan bruge rapporten til at udvikle vores metoder i bekæmpelsen af seksuel misbrug, sagde hun idag, efter hun havde præsenteret rapporten for pressen.

Martha Lund Olsen har en række forslag til forbedringer på området. Hun vil bl.a. styrke behandlingen af børn udsat for seksuelle overgreb og udarbejde en handlingsplan på området. Der ligger dog ikke finansering bag foreslagene.

Det mest konkrete Martha Lund Olsen kunne løfte sløret for er, at hun afholder et fagligt arbejdsseminar fra d. 27.-29. april i Nuuk, hvor man skal drøfte, hvordan man kan styrke den lokale behandling af børn udsat for seksuelle overgreb.

I alt 151 unge mellem 18 og 25 år har deltaget i undersøgelsen. 400 var repræsentativt udtrukket, så de dækker hele Grønland.