Ny krimi finder sted i Grønland

Olieudvinding i Grønland og de konflikter, som det kan medfører, er temaet i en ny krimi, som udkom fredag den 12.februar.
Krimforfatter Rune Stefansson
Krimforfatter Rune Stefansson Foto © : Rune Stefansson
Skrevet af Jonas Fievé
15. februar 2016 10:51

I bogen, der er skrevet af den danske forfatter Rune Stefansson, forsvinder en smuk Greenpeace-aktivist.

Liggende fylder et menneske over en kvadratmeter. På en kvadratkilometer vil der være plads til en million menneske. Kalaallit Nunaat - grønlændernes land - har et areal på 2.166.000 kvadratkilometer, hvoraf is dækker de 81 procent.

I kamp mod tiden bliver bogens hovedperson den dansk-chilenske detektiv Marcelo Krankl sendt til Grønland for at lede efter den forsvundne aktivist.

Rune Stefansson selv måtte hele to gang til landet for at hente inspiration til bogen. Første gang var i februar for to år siden, hvor temperaturen ikke passede til handlingen.

- Mit problem med det var, at handlingen skulle foregå som sommeren, hvor en Greenpeace-aktivist, der forsvinder, og skal have mulighed for at kunne overleve uden opvarmning i en ukendt hytte et sted.

Anden gang var jeg i Ilulissat. Det var om sommeren, og der fik jeg en anden oplevelse af, hvordan Grønland også kan være, når det er knap så koldt, som man måske som dansker umiddelbart tror, fortæller Rune Stefansson til KNR.

En fiktiv historie med et realistisk tvist

Den sidste olie, som er den tredje bog i serien, handler om et muligt olieeventyr her i landet, et emne som Rune Stefansson ikke kunne komme udenom, når bogen nu skulle finde sted i Grønland.

En af de ting, som var aktuelle, da jeg begyndte at få Grønland på hjernen var, at man var i gang med at lede efter olien, og det store perspektiv var, at landet kunne blive uafhængigt, hvis der var tilstrækkeligt mange oliereserver ude i havet.

Olieselskaberne står i krimien over for Greenpeace og en yderligtgående, fiktiv miljøgruppe, Ocean Action, og da den smukke Greenpeace-aktivist fra USA en dag forsvinder sporløst i Grønland, får Marcelo Krankl derfor til opgave at lede efter hende.

Ingen havde modtaget livstegn fra Vicky von der Pahlen fra Greenpeace i seks døgn, hun var forsvundet fra Nuuk eller fra fjeldene omkring byen. Hun kunne også havde været rejst til en anden by eller bygd, eller taget ind til indlandsisen. Hun kunne befinde sig på en båd eller et skib, eller hun kunne have været sunket i en sø en fjor eller i havet omkring Grønland.

Stor krælighed til landet

Ud over en god historie håber Rune Stefansson, at læserne også kommer til at dele hans kærlighed til verdens største ø.

- Jeg vil være lykkelig, hvis alle danskere i stedet for at rejse til Thailand og andre steder om vinteren, i stedet for tager til Ilulissat hen over sommeren. Det er jo et fantastisk gribende samfund og en fantastisk vild natur, siger Rune Stefansson.