Ny hjemmeside skal sikre åbenhed, når offentlige selskaber hyrer

Et eksternt selskab skal være med, når offentlige virksomheder skal udpege nye medlemmer til bestyrelserne. Det er et skridt i den rigtige retning, siger korruptionsvagthund.
Onsdag blev en ny hjemmeside lanceret. Den skal Naalakkersuisut bruge til at rekruttere medlemmer til de offentligtejede selskaber. Arkivfoto. Foto © : Camilla Dam/KNR
15. januar 2021 15:21

En ny hjemmeside skal sikre, at processen er åben og transparent, når der skal ansættes nye medlemmer i de selvstyreejede aktieselskaber som Royal Greenland, Air Greenland og Telepost.

Det skriver Naalakkersuisut i en pressemeddelelse

Den hjemmeside hedder www.bestyrelser.gl og er udviklet i samarbejde med selskabet nBoard, der har specialiseret sig i at hjælpe bestyrelser med at rekruttere medlemmer.

- Samarbejdet har til hensigt at skabe et styrket grundlag for rekrutteringen til disse bestyrelser fremover samt sikre transparens, åbenhed og bredde i processen, siger Lars Balslev, der er afdelingschef i Bestyrelsessekretariatet.

- Den nye tilgang sikrer netop disse ting, og vi har store forventninger til den nye platform og fremtiden for de selvstyreejede selskaber, siger han i pressemeddelelsen.

Sådan foregår det

Alle, der gerne vil søge en bestyrelsespost i et selvstyreejet aktieselskab, kan oprette en profil på hjemmesiden www.bestyrelser.gl.

Det kommer til at foregå sådan, at Selvstyret fortæller om en række kvalifikationer, som man er ude efter, når man leder efter et nyt bestyrelsesmedlem til en given virksomhed. 

LÆS OGSÅ Transparency savner åbenhed om udpegning af bestyrelsesmedlemmer

Så laver nBoard et opslag, hvor der for eksempel kan være krav om økonomiske færdigheder, salgskompetencer, markedting eller ledelse. 

Så har dem, der har en profil på hjemmesiden, mulighed for at søge.

Når ansøgningsfristen er udløbet, er det nBoard, der udvælger fem spidskandidater, som bliver givet videre til Naalakkersuisut, der afslutter processen.

Transparency har tidligere kritiseret

Antikorruptionsorganisationen Transparency International Greenland har tidligere kritiseret Naalakkersuisut for, at processen er for lukket, når der skal vælges bestyrelsesposter i Grønland.

Selvom selskaberne er offentligt ejede, så har befolkningen nemlig ikke kunne få indsigt i, hvordan Naalakkersuisut vælger folk til de forskellige bestyrelser. 

Foto © : Transparency International Greenland

Men den nye hjemmeside og proces er et skridt i den rigtige retning, påpeger formand Birita i Dali.

- Det, som vi synes, skal være tydeligt for befolkningen, er, hvorfor en kandidat bliver valgt, og hvilke kompetencer vedkommende har, som selskabet har brug for. Det, synes vi, ikke har været godt nok indtil videre. 

- Det har stor betydning for den grønlandske befolkning og den grønlandske økonomi, at dem, der besidder de her poster har de rigtige kompetencer, siger formanden.

LÆS OGSÅ Flere af de offentlige selskaber lever ikke op til ligestillingsloven

Derfor er det godt, at processen med at udpege bestyrelsesmedlemmerne bliver mere åben og transparent, vurderer Birita i Dali. Og så er det ifølge hende vigtigt, at det er eksterne personer, der skal indstille kandidaterne. 

- Det tyder på, at det er et skridt i den helt rigtige retning, siger hun. 

- Denne her platform og nye proces står dog sin prøve her til foråret, hvor der udpeges bestyrelsesmedlemmer. Det er den sidste del af udpegningsprocessen, der bliver interessant, og hvorvidt den også bliver åben og transparent, tilføjer formanden.

Her peger hun på den sidste del af processen, hvor der er udvalgt fem kandidater, som Naalakkersuisut så skal tage stilling til. 

- Hvis Naalakkersuisut vælger ikke at udpege en af de her fem kandidater, så håber vi, at dén proces bliver åben og gennemsigtig, siger Birita i Dali.