Ny hjemmeside skal informere om flytning til Danmark - på dansk

Danmarkimut.dk giver praktisk information om flytning fra Grønland til Danmark. Men hjemmesiden bliver mødt af skepsis.
Foto © : Simon Uldum/KNR
09. juni 2016 07:56

Hvordan kommer man videre fra Kastrup Lufthavn? Hvor kan man søge bolig? Og hvad er NemID?

Det er nogle af de spørgsmål, som ny hjemmeside med navnet danmarkimut.dk giver svar på, når den bliver aktiv til efteråret.

Der er nemlig behov for at samle information om dét at flytte fra Grønland til Danmark, fortæller direktør i Det Grønlandske Hus i København, Leise Johnsen, til KNR.

- Vores erfaring siger, at der ligger meget forskellig viden rundt omkring, både i kommuner og i De Grønlandske Huse. Selvstyret har også lavet noget brochure om det her, men det er for at strømline selve informationen, så man ikke skal shoppe rundt for at finde det.

Bag hjemmesiden står de fire Grønlandske Huse, som oplever, at flere og flere flytter til den sydlige del af Kongeriget uden at være forberedt på tilværelsen i Danmark.

- De mennesker, vi møder ude i vores virke, har fortvivlende lidt viden om, hvad der skal til for at flytte herned. Og det er en måde at imødekomme det behov for at få noget mere viden, siger Leise Johnsen.

Læs også Fællesforening Inuit vil tilbyde sprogundervisning i Danmark

 

Bekymring for reklame-virkning

Men hos det sociale værested, Café Sundholm i Københavns Kommune, er man bekymret for, hvad hjemmesiden vil betyde. 

Flere og flere, særligt helt unge, grønlændere ender nemlig her efter at have taget en enkeltbillet til Danmark og turet rundt uden et klart formål, siger socialrådgiver Sannie Langballe.

- Vi oplever en stigning af meget unge (grønlændere, red.), der kommer til caféen. Tit har de måske været i Danmark et stykke tid hos venner og bekendte eller på Christiania, og så kommer de her. Nogen taler meget, meget dårligt dansk, hvilket gør det hele meget mere besværligt og skal hjælpes igennem systemet og er meget udsatte, ind til vi får fat i dem.

Hun frygter, at en hjemmeside med praktisk information kan få endnu flere unge grønlændere til at flytte til Danmark.

- Jeg synes, det er rigtig fornuftigt, at man kan blive informeret om, hvordan og hvorledes det er, når man kommer til Danmark. Men min bekymring er, at det kan blive en form for reklame-side for at komme til Danmark, siger Sannie Langballe.

Læs også Aaja: Behov for handlingsplan for inklusion af grønlændere

 

Hjemmeside mest på dansk

Men det er bestemt ikke hensigten, at danmarkimut.dk skal virke som reklame for Danmark, siger Leise Johnsen. Måske nærmere tværtimod.

Ud over at give nøgtern information om Danmark til borgere i Grønland, kommer dele af hjemmesiden kun til at være på dansk. Det sker for at signalere, at det danske sprog er afgørende for at kunne klare sig i Danmark.

- Vi holder den overvejende på dansk, da det er en præmis for at begå sig i Danmark, at man kan noget dansk på et niveau, hvor man i hvert fald kan læse på denne her hjemmeside, som bliver relativ enkelt sprogligt, siger Leise Johnsen.

Danmarkimut.dk bliver lanceret til efteråret og er finansieret ud fra en del af et beløb på i alt 8 mio. kroner, som staten har bevilliget De Grønlandske Huse til at styrke inklusionen af grønlændere i Danmark.