VIDEO Ny dokumentarfilm om kollegielivet i Grønland

'Matup Tunuani', 'bag døren', som det hedder på dansk, følger seks studerendes tilværelse i Sisimiuts kollegier, langt væk fra familie, som nu skal få dagligdagen til at fungere. Målet er, at mindske frafaldet på de studerende i Grønland, ved at forberede dem til kollegielivet.
Foto © : Matup Tunuani
Skrevet af Sara K. Jakobsen
17. august 2015 04:35

- Det er lavet ud fra en ambition om, at sætte fokus på kollegielivet, når man tager en uddannelse i Grønland. Det er vores oplevelse, at man tager rigtig meget fokus på det faglige indhold, og at der måske nogle gange kunne mangle et fokus på alt hvad der sker fra 16 til om aftenen, og det man skal rejse langt væk og tage sig af sig selv, siger produceren af dokumentarfilmen, Rune Bundgaard, der også står bag filmen 'Arfernat'.

Det er rektor på GUX i Sisimiut, Poul Jensen, der har taget initiativet til forsknings- og formidlingsprojektet 'Matup Tunuani'.

Seks forskellige studerende i Sisimiut er blevet filmet til projektet.

 

Skal ruste de unge til et nyt liv

Dokumentaren skal formidles videre til de kommende studerende, men også for lærere og forældre, som altså skal ruste dem klar til et nyt og anderledes liv i det fremmede, som til tider kan være udfordrende.

- Og det handler jo også om hvad uddannelsen indebærer. Når man tager sig en uddannelsen, bliver man jo på mange måder forandret. Og det kan de unge jo godt mærke, at de på samme tid er flyttet væk fra deres hjem, og også er mentalt på vej væk, siger Rune Bundgaard.

Matup Tunuani er resultatet af et forsknings- og formidlingsprojekt lavet i samarbejde mellem Vidvinkel, GUX-Sisimiut og Departement for Undervinsing.

Filmen bliver vist for første gang for studerende i Sisimiut i september, og vil efterfølgende rulle ud på resten af kysten.

 

Se traileren på filmen her:

 

MATUP TUNUANI TRAILER from Vidvinkel on Vimeo.