Nuuk Lufthavn på glatis: Nu svarer direktør på kritikken
Siden åbningen af den nye lufthavn i Nuuk, har flere fly måtte vende snuden tilbage til Danmark.
Nogle fly har endda fløjet rundt i cirkler omkring Nuuk i op til en time, og tirsdag morgen blev alle fly aflyst.
Årsagen er simpel: Landingsbanen er dækket af is.
Henrik Estrup, der er driftsdirektør for Greenland Airports, fortæller, at de er enormt kede af situationen, og forklarer, at det skyldes et sjældent vejrfænomen.
- Vi er rigtig kede af det overfor alle; ikke mindst passagererne, der har siddet i flyene til og fra Grønland. Vores folk knokler hver dag og nat for at gøre det bedre, fortæller han.
- Det er en vejrsituation, vi har set tidligere i Grønland; også i Kangerlussuaq for nogle år siden. Så det er kendt, at man kan komme ud for den situation, vi er i nu. Vi er bare rigtig hårdt ramt af det lige nu.
På de sociale medier har samtlige luftet deres utilfredsheder over situationen. Også flere lommeteorier har floreret om, hvad årsagerne kan være til, at der pludselig er så mange problemer.
Mere usikkerhed
Tilbage i 2011, da det endnu var ubesluttet, om den nye lufthavn i Nuuk skulle bygges, lavede den daværende transportkommission nogle udregninger over, hvilke udfordringer, der kunne opstå, hvis flytrafikken hovedsageligt skulle omlægges fra Kangerlussuaq til Nuuk.
Og her var konklusionen klar: I Kangerlussuaq gør vejrforeholdende, at det to til tre dage om året er umuligt for fly at lande. Men for Nuuk er der tale om to til tre uger ifølge kommissionen.
Henrik Estrup, alt andet lige må der være større usikkerhed ved at lande i Grønland end før, nu hvor den nye lufthavn er i brug. Genkender du det billede?
- Ja, der er lavet en beregning på Nuuk lufthavn, hvor man forventer, hvor ofte flyene kan lande, ligger på mellem 93 og 95 procent om året. Så det har hele tiden været kendt, at det vil være oftere end før i et eller andet omfang end før, at flyene ikke kan lande. Det kommer ikke som en overraskelse.
Der har været snak i krogende om, at man før i tiden brugte kemikalier for at sørge for, der ikke kom is; andre taler om mangel på mandskab; sågar at der mangler materiel. Kan du be- eller afkræfte det?
- Jeg kan afkræfte dem alle sammen.
- Vi bruger kemikalier til at tø isen på banen op. Det har vi altid gjort på vores baner i Grønland. Det materiel, vi bruger, er præcis det samme på alle andre lufthavne, og vi har det mandskab, vi skal bruge; som i øvrigt knokler nat og dag for at holde banen fri for is.
Sjældent vejrfænomen
Henrik Estrup forklarer, at det er usædvanligt, at landingsbanen er så svær at rydde for is.
Forklaringen skal findes i, at der har været tøvejr i Nuuk, som har øget luftfugtigheden.
- På samme tidspunkt, som vi har fjernet isen fra banen, så danner isen sig igen bag maskinen på grund af Nuuks luftfugtighed. Det har givet os store problemer med at gøre banerne sikre nok til at lande på dem.
- Flyvesikkerheden er det vigtigste for os, og den går vi ikke på kompromis med, forklarer han.
Air Greenland er uenige
Alle flyselskaber har et elektronisk system til rådighed, hvor de kan se landingsbanens tilstand, og om de kan lande, inden de letter fra lufthavnen.
Det fortæller Henrik Estrup:
- Tuukkaq ved, inden den letter fra københavn, hvilken tilstand banen er i. Så er der så fire timer til at flyve herop, og hvis man forventer fra flyselskabets side af, at banen bliver bedre i den tidsperiode, så kan man vælge at flyve og tro på det; ellers må man vende om.
Men ifølge Air Greenland, så letter Tuukkaq ikke kun baseret på forhåbninger.
Det fortæller Inga Dóra Guðmundsdottir Markussen, direktør for kommunikation:
- Det er normal procedure, at store jetfly i hele verden letter fra destination A selvom landingsbanen på destination B endnu ikke er meldt klar, da det forventes disse klargøres inden landing. Hvis lufthavnen melder at de ikke forventer banen er klar inden afgang, er en anden sag - Det er ikke sket de sidste par flyvninger, hvor vi har måtte ”holde” inden landing og vælge at returnere tilbage til udgangspunktet.
Donald Trump Jr. landing
Flere har undret sig på de sociale medier, hvordan det kunne være, at Donald Trump Jr. fik lov til at lande i Nuuk, når samtlige fly fra Air Greenland var aflyst.
Til det svarer Jacob Nitter Sørensen, administrerende direktør i Air Greenland, på sin Facebook
- Som kommercielt rutefly flyver Tuukkaq efter strengere regler med ekstra sikkerhedsmargin. Tuukkaq skal kunne lande og stoppe indenfor 60% af banens længde. Når banen bliver våd eller glat skal piloterne på Tuukkaq lægge ekstra 15 procent sikkerhedsmargin til. Disse krav gælder ikke for privatfly, som bare skal kunne stoppe indenfor banens fulde længde.
- I forhold til Trump-flyet skal man dertil huske, at de landede med meget få passagerer og har haft en anslået landingsvægt på måske 70 tons. Tuukkaq lander med 305 passagerer plus post og fragt og vejer cirka 180 tons ved landing og skal derfor bruge mere bane.