Museumsleder i Nuuk Kunstmuseum, Nivi Christensen. Foto: KNR

Nuuk Kunstmuseum køber 15 Pia Arke værker: Det er en drøm, der er gået i opfyldelse

Pia Arke arbejdede meget med den grønlandsk-danske kolonihistorie fra begge sider. Inden længe kan 15 af hendes værker ses på Nuuk Kunstmuseum.

Glæden er stor hos Nuuk Kunstmuseum. I sidste uge annoncerede museet nemlig, at det har opkøbt 15 værker af den dansk-grønlandske kunstner Pia Arke.

-  Det er simpelthen en drøm, der er gået i opfyldelse, siger musemsleder på Nuuk Kunstmuseum, Nivi Christensen.

- Der findes så få af hendes værker i Grønland, og i de sidste ti år er de blevet opkøbt af store danske kunstmuseer og nordiske kunstmuseer.

LÆS OGSÅ TUPILAKOSAURUS åbner i Nuuk på fredag

- Store amerikanske kunstmuseer er også begyndt at få øjnene op for hende. Det betyder, at for hvert år der er gået, er det blevet sværere og sværere. Derfor er den en kæmpe lettelse, at der kommer nogle af hendes perspektiver til Grønland, som mange af værkerne handler om. Hvis vi havde ventet fem år mere, tror jeg ikke, det havde været muligt. Så det er en kæmpe lettelse, at det kan lade sig gøre, uddyber Nivi Christensen.

Pia Arke havde sine rødder i Ittoqqortoormiit, men boede det meste af sit liv i Danmark. Hun døde i 2007 som 49-årig, men hendes værker lever fortsat på museumsvæggene i flere lande.

Værkerne er kommet hjem

Nivi Christensen forklarer, at de 15 opkøbte værker primært er fra 1990'erne, hvor Pia Arke arbejdede meget med den grønlandsk-danske kolonihistorie fra begge sider.

Særlig hvordan man fra dansk side kiggede på Grønland.

- Det kan vi lære rigtig meget af stadig, hvordan vi ser på hinanden, og hvordan man har set på Grønland historisk også, siger Nivi Christensen.  

 

Det retrospektive udstilling TUPILAKOSAURUS: Pia Arkes opgør med kunst, etnicitet og kolonihistorie, blev blandt andet udstillet i Nuuk i 2010.  

Derfor er det netop vigtigt, at hendes værker også er til stede her i landet.

- Pia Arke har hele tiden identificeret sig imellem det grønlandske og danske. Imellem to lande. Så jeg synes også, det giver mening, at hendes værker er flere steder imellem lande.

- Og det havde været helt forkert, hvis ikke der havde været nogen i Grønland, så på den måde kan man sige, at de er kommet hjem.

Stor bevilling fra Danmark har gjort opkøb muligt

Det er en stor bevilling fra Ny Carlsbergfondet, der har gjort det muligt for Nuuk Kunstmuseum at opkøbe de 15 værker af Pia Arke.

De fleste af værkerne bliver lige nu udstillet på danske museer og kommer først til Nuuk i slutningen af 2022.

- Der er enkelte af værkerne, der kommer op før, som ikke er en del af udstillingerne. Dem kommer man forhåbentlig til at se her måske inden udgangen af året eller til foråret næste år, siger Nivi Christensen.

Pia Arke døde af kræft i 2007. Hun var datter af en grønlandsk mor og en dansk far. Hun uddannede sig på Kunstakademiet i Danmark og blev cand.phil i kunstformidling.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt