Nuuk Imeq og Brugseni melder om ulovligt sodavandssalg

Ifølge landets tapperi er der et stigende problem med salg af ulovlige sodavand på dåse. Hos Brugseni kender man også til problemet og efterlyser bedre kontrol fra myndighederne.
nuuk imeq
Nuuk Imeq er ejet af Kommuneqarfik Sermersooq, Carlsberg og Royal Unibrew. Foto © : KNR
Skrevet af Mathies Hvid Toft
11. marts 2021 05:42

Flere steder sælges der ulovlige dåsesodavand. Det sker i baglokalet på butikker, på hyldene i mindre kiosker og købmænd og på nettet. Nuuk Imeq vurderer, at det ulovlige salg udgør op mod fem procent af det samlede sodavandssalg i Grønland.

Det fortæller direktør i Nuuk Imeq, Bernhard Christensen, som siger, at det i starten mest var i Nuuk.

- Det salg er overtaget af kiosker og andre mindre butikker, og også på kysterne har vi igennem årene set en stigende forekomst af, at man sælger sodavand på dåser, siger han.

Det ville klæde politiet og landets politikere at tage hånd om problemstillingen," siger Jes Nyborg, økonomidirektør i Brugseni.

Han mener, at det er et principielt problem, at der i årevis er foregået et ulovligt salg uden, at det er lykkes at stoppe det.

- Der foregår åbenlyst ulovlige ting. Når vi har kritiseret det, anmeldt det til politiet og orienteret kommunerne, så er der ikke rigtig nogen, der kan gøre noget ved det, siger han.

Får pantsystemet til at vakle

Bernhard Christensen er ikke imod, at de omtalte sodavand sælges, hvis det kunne gøres som en del af pantsystemet. Det er dog ikke muligt, vurderer han.

Han forklarer at det ofte omhandler Pepsi og eksempelvis Sprite på dåse, men det kan Nuuk Imeq ikke få licens til at producere.

Nuuk Imeq og sodavandssalget

  •  Det er landets kommuner, der har tilsynspligt på området, fremgår det af landets emballagebekendtgørelse.
  •  Nuuk Imeq blev stiftet i 1989 af det daværende hjemmestyre for at få styr på forureningen fra glas og dåser fra sodavand og øl og skabe et retursystem.
  •  På trods af en vis modstand fra de to store konkurrerende bryggerikoncerner Carlsberg og Royal Unibrew pressede hjemmestyret dem til at tage ansvar og blive medejere af Nuuk Imeq. Tapperiet fik licens til både at producere produkter fra Carlsberg og Royal Unibrew.
  •  Nuuk Imeq præsenterede en overskud på 49,5 millioner kroner i 2020 til trods for udfordringerne omkring salg af dåsesodavand.

Samtidig har Nuuk Imeq ikke udstyr eller mulighed for at håndtere dåser i deres pantsystem.

- Dåserne skulle importeres fra Europa for at blive fyldt op her, og så knækker regnestykket. Så kunne man lige så godt putte sodavand på dåserne inden, at man transporterer dem, for fragten er den væsentlige omkostning til Grønland, forklarer han.

Ølsalget er faldet meget siden tapperiet blev bygget i 1989. Når ølsalget falder, er det vigtigt, at sodavandssalget ikke bliver ramt, tilføjer Nuuk Imeqs direktør.

Hvis der importeres sodavand til landet, vurderer han, at det vil tage en markant bid af det samlede sodavandssalg.

Brugseni efterlyser politisk handling

KNR har kontaktet landets tre største aktører i dagligvarehandlen KNI, Kalaallit Nunaammi Brugseni og Pisiffik. Hverken KNI Eller Pisiffik har ønsket at svare på, om de kender til ulovligt salg af dåsesodavand.

LÆS OGSÅ Nuuk Imeq skænker nyt millionoverskud op til ejerne

I et mailsvar bekræfter Jes Nyborg, der er er salgs- og økonomichef i Kalaallit Nunaanni Brugseni, dog at der er et problem på området.

- Jeg er bekendt med, at der sælges dåsesodavand fra diverse salgssteder. Jeg har ikke nogen tal, der kan dokumentere, i hvilken grad dåsesodavand påvirker Brugsenis salg af almindelige sodavand. Dog er det min klare opfattelse, at salg af dåsesodavand vil tage en bid af det samlede marked for salg af sodavand.

Bernhard Christensen
Bernhard Christensen Foto © : KNR

Billede: Bernhard Christensen har været direktør i Nuuk Imeq siden 2008.
 

Ligesom direktøren i Nuuk Imeq retter han en klar opfordring til de ansvarlige myndigheder.

- Det ville klæde politiet og landets politikere at tage hånd om problemstillingen i stedet for at lukke øjnene for det og håbe, der ikke er nogen der råber op om det eller at problemet forsvinder af sig selv, skriver han.

Jes Nyborg oplyser, at brugsforeningen har haft tanken om at sælge de omtalte sodavand, fordi det foregår og ikke har store konsekvenser for de, der bryder loven.

- Vi har haft overvejelserne, men foretrækker at drive forretning i overensstemmelse med landets love og regler.