Nuuk: Antallet af brevstemmer er fordoblet

Godt 1.500 personer i hovedstaden har valgt at stemme per brev. Kommuneqarfik Sermersooq havde dog håbet på flere.
Flere borgere end normalt i hovedstaden har valgt at stemme forud for valgdagen 6. april Foto © : KNR
03. april 2021 09:33

Onsdag var sidste dag, borgere i Nuuk på forhånd kunne afgive stemme til valgene på tirsdag.

Og det har i alt 1.554 borgere valgt at gøre. I alt er der afgivet 3.198 brevstemmer til kommunal-, Inatsisartut- og menighedsrådsvalget i Nuuk. Der er ingen bygderåd i hovedstadsområdet. Derfor indgår stemmer hertil ikke.

Antallet af brevstemmer i hovedstaden er markant højere end ved tidligere valg, siger kommunikationschef i Kommuneqarfik Sermersooq, Lars Damkjær, til KNR.

- Vi anslår, at der er omkring dobbelt så mange til tre gange så mange, der har brevstemt denne gang, end der er ved et normalt valg.

LÆS OGSÅ I storm, sne og slud kom stemmesedlerne ud

Om det skyldes kommunens opfordring til at stemme i god tid, så der ikke bliver trængsel ved afstemningsstederne på valgdagen, er svært at sige klart. 

- Det er selvfølgelig svært at sige, hvad det skyldes, for der er jo også flere valg denne her gang, siger Lars Damkjær, men tilføjer:

- Men det er helt klart vores indtryk, når vi har talt med folk, der er kommet i borgerservice for at stemme, at det er fordi, de har fulgt opfordringen om ikke at dukke op på selve valgdagen på grund af corona-restriktionerne.

Havde håbet på endnu flere brevstemmer

Dog ville det ikke have gjort noget, hvis endnu flere borgere i hovedstaden allerede havde sat deres kryds.

- Vi ville selvfølgelig gerne have haft endnu flere, fordi det ville have gjort valget lettere at afholde på tirsdag. Men stor ros til de, som har valgt at brevstemme, siger Lars Damkjær.  

Det er op til vælgerne selv at sørge for at få stemt, så brevstemmen kan nå frem i tide inden valget. I Nuuk har det på grund af påsken betydet, at kommunen har lukket for afstemningssteder for brevstemmer.

-  Vi har valgt ikke at sende medarbejdere (fra kommunen, red.) ud i butikkerne for at samle brevstemmer i påsken. Så sidste dag for det var i går (onsdag, red.), siger Lars Damkjær.

  • Tirsdag 6. april er der valg til Inatsisartut, kommunalvalg, menighedsrådsvalg - og i bygderne også til bygderådet.
  • Der er i alt 72 afstemningssteder rundt om i landet.
  • Stemmesedlerne er blevet sendt afsted fra Nuuk. De er kommet frem på mindre end ti døgn.
  • Forud for valget er alle blevet opfordret til at brevstemme. Det er af coronahensyn, selv om Grønland ikke har haft nogen coronatilfælde i næsten en måned.
  • Afstemningssteder åbner klokken 9 og lukker klokken 20.
  • Der er omkring 41.000 stemmeberettigede vælgere. 
  • Til Inatsisartut skal der vælges 31 medlemmer. 189 kandidater stiller op.
  • Til de fem kommunalvalg er der i alt 254 kandidater.