Nukissiorfiits energidirektør forventer ikke flere nedbrud i Nuuk

Selv under en eventuel storm er risikoen for nye strømnedbrud lille. Det vurderer Nukissiorfiits energidirektør.
Kaspar Mondrup i midten ved et pressemøde om nedbrudene i Nuuk i sidste uge. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Mathies Hvid Toft
10. december 2021 15:06

I sidste uge matchede Nuuks gader flere aftener og morgener himmelen. Der var mørkt.

Et brud på et højspændingskabel slukkede strømmen fra vandkraftværket i Buksefjorden, og det voldede Nukissiorfiit problemer at få nødforsyningen i gang.

Det hele endte med en midlertidig reparation af kablet om fredagen. Kaspar Mondrup, der er energidirektør i Nukissiorfiit, fortæller, at reparationen dog er stærk.

- Det er jo altid en god ide at være forberedt, men vores vurdering er ikke, at vi får et udfald umiddelbart efter, at der kommer en storm. Vi er mere udsatte end tidligere, men vi gør vores til, at den her reparation holder, siger han og uddyber:

- Så vi (borgere i Nuuk red.) skal ikke have vanddunke klar og så videre. Det var en speciel situation i sidste uge.

Overflyver kablet hver 14 dag

Ifølge energidirektøren holder Nukissiorfiit ekstra godt øje med den berørte del af højspændingskablet indtil sommer, hvor selskabet planlægger, at der kan laves en permanent reparation.

Hver 14 dag, når der er vagtskifte på vandkraftværket, flyver helikopteren forbi det omtalte højspændingskabel for at sikre, at alt ser fint ud.

Foto © : Nukissiorfiit

Det optrevlede højspændingskabel. Nukissiorfiit flyver ud og besigtiger området hver 14 dag. Foto: Nukissiorfiit.

- Og yderligere vil vi tage med helikopter ud og besigtige området igen, når der har været kraftig storm for hele tiden at være på forkant med udviklingen, siger Kaspar Mondrup.

Kaspar Mondrup forventer at sende et reparationshold afsted enten i løbet af foråret og senest til sommer.

Det kræver nemlig, at man slukker for strømmen fra Buskefjorden og i stedet tilkobler Nuuk nødforsyning i form af Nukkissiorfiits fire dieselgeneratorer.

Gnist satte det hele i gang

Derfor er det til mindst gene i de lys varme måneder, når borgerne bruger mindre strøm.

- I øvrigt er det tydeligt for os nu, at den skade, der er opstået, er kommet som følge af, at der har været en kortslutning, der simpelthen har brændt nogle af de her kordeler over, forklarer Kaspar Mondrup og fortsætter:

LÆS OGSÅ Nukissiorfiit advarede mod huller i forsyningssikkerheden i foråret

- Det tyder ikke på, at der skyldes generel metaltræthed eller andet. Skaden er opstået ved, at der har været en spontan gnist ved kablerne i forbindelse med stormen.