Nukissiorfiit: Vandkraftværket virker igen – I må gerne tænde for julelysene

Vi er ikke længere i en krisesituation, og vi skal ikke længere spare på strømmen. En midlertidig reparation er nemlig blevet gennemført i dag, siger Nukissiorfiit.
Energidirektør i Nukissiorfiit, Kaspar Mondrup. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Malik Brøns
03. december 2021 17:47

- Borgerne kan være helt trygge ved situationen og jeg håber at alle tænder deres julestjerner igen.

Det siger energidirektør i Nukissiorfiit, Kaspar Mondrup til KNR.

Fredag eftermiddag kom beredskabet med Nukissiorfiit ellers med en meddelelse om, at man skulle fortsætte med at spare på strømmen hen over weekenden. Men den meddelelse kan man se bort fra.

LÆS OGSÅ Beredskabet: Storm vil ikke påvirke nødkraftværket lørdag

For fejlen, der gjorde at Nuuk slukkede i tide og utide siden mandags, er blevet ordnet i dag.

Foto © : Nukissiorfiit
Nukissiorfiit tjekker kablerne. Foto: Nukissiorfiit. 

Det betyder, at vi får strøm fra vandkraftværket igen, og at vi kan bruge strømmen som vi har lyst til.

- Jeg kan med glæde fortælle, at vi nu er i fuld drift. Nu får vi strøm fra vandkraftværket i Buksefjorden igen. I de her minutter er vi ved at slukke for generatorerne på nødkraftværket i byen, siger Kaspar Mondrup.

- Vi er i fuld drift og folk kan igen bruge lige nøjagtig den energi de har lyst til.

Beredskabet varslede fredag, at en storm er på vej lørdag. Men Nukissiorfiit beskriver overfor KNR, at det ikke forventes at stormen vil påvirke strømforsyningen gennem vandkraftværket til Nuuk.

Ifølge Nukissiorfiit, så er det lykkedes at lave en ”midlertidig” reparation af kablerne.

De har klippet de flossede stykker af kablerne af, og sat spændebånd på til at holde kablerne sammen igen. Og det kan midlertidig fungere som det er, indtil de vil lave en permanent reparation senere, forklarer energidirektøren:

- Vi håber, at kunne udskyde den permanente reparation til sommeren, hvor vi ikke bruger så meget energi, der kan vi så vælge i en kortere periode, at sætte byen på vores nødkraftværk igen, og så kan vi gennemføre en mere langsigtet reparation.

Dage eller uger for at ordne fejlen

På et pressemøde torsdag eftermiddag forklarede Kaspar Mondrup, at man havde fundet fejlen.

Fejlen var, at der var et såkaldt "kordelbrud" på kablet, der transmitterer strømmen fra vandkraftværket til Nuuk. Det har resulteret i, at kablet trevler og der derved let kan opstå kortslutning mellem kablerne når det blæser.

Energidirektøren vurderede ellers, at hvis man var heldig, så ville det tage dage at ordne, men hvis man var mindre heldig, så ville det tage uger.

Men det tog altså kun én dag at lave en midlertidig reparation. Nukissiorfiit fløj fredag med Air Greenlands helikoptere for at reparere kablerne. 

- Arbejdet med reparationen har gået hurtigere end forventet, siger Kaspar Mondrup.

- Det passer jo med, at det tog en dag. Årsagen er at vi har koordineret et meget godt stykke arbejde i samarbejde med Air Greenland, der har placeret vores folk tæt på fejlen. 

 

Foto © : Nukissiorfiit