Beredskabet: Storm vil ikke påvirke nødkraftværket lørdag

Man skal stadig spare på strømmen hen over weekenden. Undgå så vidt muligt at bruge ovn, vaskemaskine, tørretumbler og unødvendig varme.
Beredskabsstaben mellem politimester Bjørn Tegner Bay, energidirektør Kaspar Mondrup, direktør i Tusass Kristian Reinert Davidsen og kommunaldirektør i Kommuneqarfik Sermersooq Ole Jakobsen. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Malik Brøns
03. december 2021 16:55

Ifølge vejrmeldinger vil det storme i Nuuk på lørdag ved middagstid.

Det bliver en storm med vindstød op til 37,4 meter i sekundet.

Men fordi strømmen kommer fra Nukissiorfiits nødkraftværk, der kører på ren diesel, så vil det ikke øge risikoen for, at elforsyningen forsvinder.

Nødkraftværket påvirkes ikke af vind og vejr, skriver politiet i en meddelelse.

Hvis en strømafbrydelse alligevel skulle ske, så vil der tikke en SMS-besked fra Grønlands Politi ind på din mobil.

Politiet skriver, at det stadig er nødvendigt at spare på strømmen:

- Spar på strømmen og undgå så vidt muligt at bruge ovn, vaskemaskine, tørretumbler og unødvendig varme. Det kan være nødvendigt at få vasket sit tøj, hvis du er nede på det sidste sæt underbukser, men få vasken overstået, inden du begynder på madlavningen – det burde gå an. 

LÆS OGSÅ Politiet takker entreprenører for at stille generatorer til rådighed

I tilfælde af strømafbrydelse har Kommuneqarfik Sermersooq oprettet et opholdssted i Godthåbhallen. Der er mulighed for overnatning, mad og bad.  

Tusass meddeler, at telekommunikationen er stabiliseret i hele landet, og det samme er gældende for Nuuk, hvor der dog kan ske enkelte udfald i Nuuk.

Beredskabsstaben mellem Grønlands Politi, Nukissiorfiit, Tusass og Kommuneqarfik Sermersooq vil kommunikere løbende gennem politiets Facebookside.

Dage eller uger for at ordne fejlen

På et pressemøde torsdag eftermiddag forklarede Kaspar Mondrup, der er energidirektør i Nukissiorfiit, at man havde fundet fejlen.

Fejlen var, at der var et såkaldt "kordelbrud" ved vandkraftværket. Kablerne bliver holdt sammen med et bånd, men det bånd er altså blevet brudt op, så kablerne løsner sig og rammer hinanden, hvilket kortslutter for strømmen til Nuuk.

LÆS OGSÅ Nukissiorfiit: Fejlen er fundet, men det kan tage dage eller uger

Energidirektøren vurderer, at hvis man er heldig, så kan det tage dage at ordne, men hvis man er mindre heldig, så vil det tage uger.

Fredag var Nukissiorfiit ude og kigge på deres kabler igen, men det har ikke været muligt at få en opdatering af skaden endnu for KNR. 

Herunder kan du se fejlen på transmissionslinjen:

Foto © : Nukissiorfiit