Strømsvigt: Nu vil lokale politikere have klar plan
Der var minus 15 grader lørdag den 28. december, da Nuuk blev ramt af et omfattende strømsvigt, der sidst var set magen til i 2021.
Trods den relativ korte tid siden den seneste hændelse, så var informationerne svære at finde fra kommunen.
Det mener Peter Davidsen (S) fra kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq.
- Nukissiorfiit var gode til at informere, og brandvæsenet arbejdede også på højtryk. Jeg synes, deres informationer var rimelige.
- Men vores information fra kommunen kom lidt for sent, fordi der først skulle arbejdes på, hvad vi gør, hvor der skal være varmestue og alt det der.
Her nævner Peter Davidsen et helt konkret eksempel i Nuussuaq, hvor kommunen havde oprettet en varmestue på skolen.
- Men der kom ikke nogen, fordi informationen kom alt for sent. Vi skal være der som kommune og kommunikere ud til vores borgere, siger han.
Nyt forslag, ny plan
Af samme årsag er Peter Davidsen gået sammen med den nytiltrådte formand for byudvikling og anlæg Uju Petersen (IA). De har stillet et forslag til kommunalbestyrelsen om, at der bør oprettes en plan til næste gang en lignende hændelse opstår.
- Vores forslag går ud på, at vi skal informere borgerne med hensyn til varmestuer ved strømsvigt. Hvornår skal de tage derhen, hvor ligger de; alt skal være klart fra første sekund. Det skal gerne hjælpe borgerne til at blive mere trygge, fortæller Peter Davidsen.
Derudover skal kommunen også have en plan klar med råd til borgerne om, hvad de skal gøre, hvis de gerne vil blive i deres eget hjem.
Hjælp til beredskabet
Planen skal ifølge Peter Davidsen ikke ses som en kritik af beredskabet under strømsvigtet. Faktisk har han kun rosende ord at give ud af.
Til gengæld skal kommunens egne planer ses som en hjælp; også til beredskabet.
Hvor meget skal være kommunens ansvar, og hvornår er det beredskabet, der skal være bedre til at give de informationer? De åbnede jo varmestuen i Godthåbhallen.
- Vi skal tænke på, at beredskabet har masser af arbejde. Så vi som kommune skal være bedre til at hjælpe beredskabet med at informere borgerne. Det er der, vi kommer ind. På den måde sikrer vi, at vi kan hjælpe til et lettere arbejde for beredskabet.
Forslaget blev godkendt på et møde i byudvikling og anlæg onsdag den 22. januar. Nu går forvaltningen i gang med at udarbejde en plan, som i sidste ende skal godkendes af kommunalbestyrelsen på et senere tidspunkt.