Når strømmen svigter - Nuuk i frost, mørke og nødløsninger

Fra beredskabets blinkende lys over improviseret varmestue til et bryllup i mørke. Strømsvigtet i Nuuk afslørede både sårbarhed og sammenhold i hovedstaden.
Beredskabet havde taget plads foran Godthåbhallen. Udenfor kunne en stor lastbil ses med alarmblink, ellers var der ikke noget, som indikerede, at der var oprettet en varmestue. Inde for dørene stod beredskabet og kiggede ud; klar til at tage imod borgerne og byde dem velkommen ind i varmen. Foto © : KNR / Markus Valentin
Skrevet af Markus Valentin
30. december 2024 14:49

Urets visere krøb sig langsomt mod klokken 10, da Nuuks julestjerner blev slukket. Omtrent 14 timers strøm- og varmesvigt var begyndt - for nogle i Nuussuuaq varede det til dagen efter.

Da mørket sænkede sig om aftenen, blev vejene oplyst af skæret fra en kolonne af billygter. Nogle kørte måske ud til deres kære med mad, mens andre blot skulle have varmen.

Med 15 graders frost udenfor lå stierne øde hen. Dog vandrede nogle få mørke skikkelser hen ad Vandsøvej.

På Facebook var der rigeligt med kommentarer fra mennesker, der frøs, ikke havde fået mad hele dagen eller som ikke kunne komme ud af deres lejligheder, da elevatorerne ikke virkede.

Klokken kvart i syv om aftenen skrev Grønlands Politi ud, at en varmestue var oprettet i Godthåbhallen - hvilket flere straks benyttede sig af.

Omsvøbet i tæpper får folk varmen. Udenfor er der -15 grader.
Lige inde for døren af Godthåbhallen stod en rød kasse med tætpakkede tæpper, som borgerne kunne svøbe om sig og få varmen, mens de drak en kop the eller kaffe. Foto © : KNR / Markus Valentin

Blandt omsvøbte tæpper

Sneen lyste op i gult fra beredskabets alarmlys, mens sortklædte mænd med pandelamper hastede ind og ud af hallen i en koordineret indsats, som ud af en actionfilm.

At der var en varmestue var kun tydeligt for de indviede.

Da dørene blev slået op, stod en håndfuld mænd fra beredskabet klar til at byde velkommen:

- Kom du ind og få varmen. Vi har tæpper, te og kaffe, fortalte en af dem hengivent.

Mand får varmen på interimistisk varmestue i Godthåbhallen.
En mand skutter sig i sin flyverdragt med en varm kop i hånden for at få varmen. Foto © : KNR / Markus Valentin

Lokalet var dunkelt, men allerede fyldt godt op små 30 minutter efter politiets melding på Facebook.

I midten stod et meterhøjt juletræ og lyste op med kolde lys. I siderne af lokalet stod kraftige projektorer vendt ind mod de hvide vægge, så lyset kunne reflektere, og på hvert bord var sat et stearinlys.

Foran indgangen var en rød taske med sirligt sammenrullede hvide tæpper, og til højre kunne overtøjet lægges i garderoben - en mulighed ingen benyttede sig af, da varmestuen ironisk nok ikke var udstyret med varme.

Selvom omtrent tre håndfuld borde var fyldt af familier og venner, var der relativt stille i lokalet. Ingen beklagede sig, alle forsøgte blot at samle kræfter. Men i luften hang håbet på en sandwich eller anden mad, som desværre ikke var at finde.

I et mørkt hjørne sad en gruppe på fem. Tre af dem sygeplejersker fra Aasiaat, som landede om morgenen i Nuuk.

- Vi skulle bo ovre på Hotel Nordbo. Men der kunne vi ikke komme ind på værelserne, da låsen er elektronisk. Så spurgte de, om vi ikke lige kunne gå en tur, fortalte Hanne Kokholm.

- Vi kom hen til døren og fandt så ud af, at der var varmestue. Så sagde beredskabet, at vi bare skulle komme ind, og at der var kaffe. Så tænkte vi bare, åååhhh hvor godt.

Hanne Kokholm landede med flyet om morgenen til en strømforladt hovedstad, der sitrede af spørgsmål om, hvor længe afbrydelsen ville vare. Klokken 19 befandt hun sig i Godthåbhallen, hvor hun fik dagens første bid mad i form af rugbrød, en fremmed havde smurt til hende. Foto © : KNR / Markus Valentin

På Hannes venstre side sad Rosa Veile, som var hurtig til at takke for den næstekærlighed, der var blevet vist dem.

Vi havde ikke fået noget at spise i dag, men vi var så heldige, at vi mødte Tanja, som lige hentede et par rugbrødsmadder i sin lejlighed til os, sagde hun og nikkede hen mod den anden side af bordet.

Rundt om bordet taltes der om, at det var godt, man i det mindste ikke skulle holde bryllup under strømsvigtet.

Men det var netop situationen for ægteparret Ellen og Miki Poulsen på Hotel Nordbo.

Til trods for en udfordrende dag og udsættelse af brylluppet, så var gæsterne ved godt mod inde i Hotel Nordbos restaurant. Og brudeparret Ellen og Miki Poulsen slap da heller ikke for klirren på glassene. Foto © : KNR / Markus Valentin

Bryllup i stearin

Bryllupsgæsterne var omringet af batteridrevne lyskæder, masser af stearinlys, kransekage og bobler, og børnene løb - lettere rastløse - rundt og legede mellem bordene.

Som hotelmanageren, Mads Mitchell, sagde det: "brudeparret og vennerne ser lyst på det. Det er den grønlandske mentalitet, når den er aller bedst."

Ude i køkkenet var stemningen straks mere alvorlig. Her var der krisemøde mellem brudeparret og kokken klokken kvart i syv.

Hvis ikke der kom strøm inden klokken otte, måtte brylluppet rykkes til dagen efter.

Flere af gæsterne var i Grønland for første gang, men alle tog de situationen med godt mod. Hurtigt blev der pyntet op med stearinlys og batteridrevne lyskæder. Foto © : KNR / Markus Valentin

Adspurgt til, hvordan dagen var forløbet indtil videre, udbrød bruden, Ellen Poulsen, et kort grin over situationen.

- Det var lidt hektisk, men det har været meget fint. Det startede i morges, da du (gommen, red.) skulle til at tage et bad. Så har vi ellers fået det til at virke med lommelygter, når vi skulle sætte hår, lægge make-up og tøj.

Til sidst endte brylluppet med at blive rykket til dagen efter, hvor gæsterne endnu engang var bænket til fejring af ægteparret - denne gang med mad til drikkelsen.

Lidt før midnat havde de fleste boliger i Nuuk atter strøm, selvom flere stadig måtte vente på varmen til dagen efter.