Nu vil Finansudvalget granske Nukissiorfiits behov for penge

Ifølge Finans- og Skatteudvalget var decembers lange strømnedbrud og de landsdækkende tele- og kommunikationsafbrydelser et "wake-up call".
Lige nu holder en midlertidig reperation Nuuk kørende. Foto © : Nukissiorfiit
Skrevet af Mathies Hvid Toft
19. december 2021 11:08

Selvom om Nukissiorfiit længe har informeret om et stort behov for penge til vedligehold og investeringer, har politikerne ikke handlet på det i de senere år.

Men de omfattende strømnedbrud og tele- og kommunikationsnedbrud i starten af måneden har været et "wake-up call" for dem.

LÆS OGSÅ Nukissiorfiits energidirektør siger op: Det har ikke noget at gøre med strømafbrydelsen

Det skriver formanden for Finans- og Skatteudvalget i Inatsisartut, Jens Napaattoq (N).

- Nukissiorfiit har i mange år i deres redegørelser påpeget vigtigheden af at investere i vedligeholdelse. Vi fik alle et ”wake-up call”, da strømmen gik i Nuuk ad flere omgange, skriver han i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Men det var ikke kun i Nuuk, den var gal. Overalt på kysten mistede folk kommunikationsforbindelse.

Vil have undersøgt behovet

Det understreges desuden, at Finans- og Skatteudvalget ser med stor alvor på situationen og vil have et overblik over renoveringsefterslæbet før, at der kommer nye eventuelle nedbrud.

- Finansudvalget ønsker sammen med det relevante udvalg at modtage en konkret plan om indsatsen for området, for dermed hurtigst muligt at få et overblik over de nødvendige bevillingsbehov, står der i meddelelsen.

LÆS OGSÅ Nukissiorfiit mangler penge, men må vente på afklaring

Energidirektør i Nukissiorfiit, Kaspar Mondrup, har ikke lagt skjul på, at det store millionefterslæb på vedligehold blandt andet udspringer fra ensprisreformen fra 2018.

Dengang besluttede Naalakkersuisut, at alle skal betale det samme for el og vand, men ifølge Nukissiorfiit satte politikerne prisen for lavt.

Taber penge på hver en dråbe vand

Det betyder for eksempel, at Nukissiorfiit taber penge hver eneste gang, de leverer vand til landets borgere. Kort sagt er løsningen at sætte priserne op, lyder det fra Nukissiorfiit.

LÆS OGSÅ Nukissiorfiit advarede mod huller i forsyningssikkerheden i foråret

Det har Naalakkersuisut dog ikke ønsket at svare på, om man vil endnu.

Nukissiorfiit anslår selv, at der er behov for at reinvestere hele 200 millioner kroner hvert eneste år for at holde alt udstyr vedlige. Sidste år fandt man 38 millioner kroner til det formål.