Leder efter lærerkritik: Nu skal vi lytte til hinanden
Et virkelighedschok.
Sådan har lærernes fagforening, IMAK, kaldt det, når nyuddannede lærere begynder at arbejde på en skole i de mindre byer. For de nyuddannede lærere føler sig ikke klædt på til at undervise børn med med særlige behov eller at samarbejde med forældrene.
Og at der findes virkelighedschok, erkender Britta Lohmann, der er institutleder på Institut for Læring. Hun mener bare også, at instituttet gør, hvad det kan, for at forberede de studerende til livet ude i virkeligheden.
LÆS OGSÅ Lærerstuderende er nervøse for at komme ud i virkeligheden
- Avannaata Kommunia: Mangler 18 lærere
- Kommune Qeqertalik: Mangler 18 ud af i alt 102 lærere
- Qeqqata Kommunia: Mangler 14 ud af i alt 181 lærere
- Kommuneqarfik Sermersooq: Mangler 27 ud af 329 lærere
- Kommune Kujalleq: Mangler 23 ud af 102 lærere
Der mangler altså: 100 lærere.
- Vi giver dem de redskaber, vi mener, de skal have i form af, at de også er ude i praktik og afprøve ting. Så kan man jo diskutere, om praktikken er lang nok eller god nok, eller skal de ud for noget andet, siger Britta Lohmann.
Ny praktik
Institut for Læring vedtog i 2018 en ny studieordning, der skal gøre de studerende bedre rustet til livet væk fra skolebænken.
LÆS OGSÅ For mange problemer og svært at forlade Nuuk
Det skal blandt andet ske med en ny form for praktik.
- Vi har en særskilt praktik, som vi kalder "Følg en lærer-ordning". Den handler netop om, at den enkelte studerende skal tilknyttes en lærer og se, hvordan virkeligheden er for den lærer. Man er ikke selv i praktik, men man får en sidemandsoplæring. Den håber vi på, får en stor virkning, siger Britta Lohmann.
Samarbejde med IMAK
Men også et samarbejde med Lærernes Fagforening, IMAK, vil være til gavn for eleverne, siger Britta Lohmann.
- De kender problematikkerne fra en helt anden vinkel. Derfor synes jeg også, vi skal lytte til hinanden. Hvad er det for nogle efteruddannelseskurser og redskaber, som de nyuddannede lærere har behov for?