Nu må myndigheder tvangsbehandle personer

Inatsisartut har vedtaget en række markante stramninger, som skal give myndighederne flere redskaber til at håndtere coronavirussen.
Det var en usædvanlig tom Inatsisartut-sal, som i dag vedtog en række usædvanlige stramninger for at håndtere coronakrisen. Foto © : Pele Broberg, Partii Naleraq.
Skrevet af Jens Betak
01. april 2020 18:03

Efter over seks timers forhandlinger opnåede Naalakkersuisut et flertal til en vidtgående hastelov, der skal forhindre spredning af coronavirus.

Det er Siumut, Inuit Ataqatigiit og Nunatta Qitornai, som er blevet enige om hasteloven.

- Vi står i en situation, vi ikke kunne have forudset. Vi har derfor brug for flere redskaber i værktøjskassen, sagde Kim Kielsen fra talerstolen.

Flere redskaber i værktøjskassen

Og flere redskaber får myndighederne i allerhøjeste grad med de nye ændringer af epidemiloven.

Eksempelvis kan Landslægeembedet nu give Naalakkersuisut tilladelse til at tvinge personer til at blive undersøgt, indlagt og behandlet, hvis personen er syg eller mistænkes for at være syg.

Loven forbyder også forsamlinger, og det betyder, at politiet kan opløse forsamlinger, hvis der er smittefare. I den forbindelse kan politiet også bryde ind i lokaler uden en dommerkendelse.

- Hvis det bliver fjernet, så fjernes hele grundlaget for lovforslaget. Så vil folk bare samle sig i butikker og festlokaler. Det skal undgås, og jeg kan sige, at det ikke vil blive misbrugt, sagde Kim Kielsen, efter at flere partier havde udtrykt bekymring over tiltaget.

Netop dette lovforslag har tidligere været formuleret på en måde, så det også gav politiet adgang til private hjem uden en dommerkendelse.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut laver præcisering: Politiet skal ikke have adgang til private hjem

Men efter kritik fra borgere, partier og menneskerettighedsorganisationer har Naalakkersuisut tilføjet, at det ikke gælder private boliger.

Der var bred enighed om, at det er meget indgribende ændringer, som blev vedtaget i Inatsisartut i dag, men der var også bred enighed i partierne om, at ændringerne er nødvendige.

13 medlemmer af Inatsisartut stemte for, mens fire stemte blankt.