1 . april blev så dagen, der ændrede Nuka Bisgaards liv. Det var dagen, hvor hun fik at vide, at hendes sag var blevet godkendt. I dag kan Nuka kalde sig for kvinde.Foto: Privat

Nu er Nuka officielt en kvinde: Det er fantastisk!

Nuka Bisgaard har fået en ny kønsidentitet. Det har været en lang kamp, men det føles fantastisk, siger hun.

En milepæl og en sejrkamp er nået for 29-årige Nuka Bisgaard.

- Det er en lettelse, det er rigtigt dejligt, siger hun, der har fået ændret de sidste fire cifre i sit CPR-nummer. Nu kan hun kalde sig for kvinde. 

- Det føles fantastisk.

Hvad er juridisk kønsskifte?

Juridisk kønsskifte er den proces, hvor man skifter juridisk køn og får de rettigheder og pligter, som hører til det nye køn. I Danmark, dermed også i Grønland, foretages kønsskifte ved at få et nyt CPR nummer.

Med virkning fra den 1. september 2014 blev det muligt at få tildelt nyt personnummer, hvis man oplever sig som tilhørende det andet køn.

Det er en betingelse, at du er fyldt 18 år på ansøgningstidspunktet.

Kilde: Det Centrale Personregister

Men det har været en meget lang vej. Nuka Bisgaard sprang ud som biseksuel som 17-årig. Et år senere - da Nuka stadig juridisk var en mand, fordi det sidste ciffer i personnummeret var et ulige tal -  tog hun det næste skridt og sagde til verden, at hun var homoseksuel.

Næste skridt på vejen var at springe ud som transperson. Dengang var hun 24 år.

Her startede hele processen. For to år siden. Hun begyndte sin transformation med hormonpiller.

- Jeg ville også tage skridtet videre og accepterere, at jeg ville gå igennem processen til at blive en fuldbyrdet kvinde. Fordi det er det, jeg føler, og det er det, jeg er, siger Nuka Bisgaard. 

Carmen som mellemnavn

Nuka sad på Café Pascucci i Nuuk og skrev en ansøgning til Social- og Indenrigsministeriet i Danmark om at få ændret sit CPR-nummer.

Mellemnavnet var allerede ændret. I dag hedder hun Nuka Carmen Bisgaard.

- Det er stort. Men samtidig er det også bare normalt oppe i mit hoved, og det er sådan det skal være, siger hun.

I alt ventede Nuka Bisgaard i syv måneder, hvor hendes sag blev behandlet. 

1 . april blev så dagen, der ændrede Nuka Bisgaards liv. Det var dagen, hvor hun fik at vide, at hendes sag var blevet godkendt.

Artiklen fortsætter under billedet..

Kunne ikke logge ind 

- Det var lidt sjovt, fordi jeg kunne ikke komme ind på min netbank, og jeg kunne heller ikke komme ind på borger.dk, så jeg tænkte: Hvad sker der?

Ministeriet prøvede at kontakte hende for at oplyse, at hendes CPR-nummer var ændret. Men de kunne ikke få fat på hende, fordi mobilen var sat på flightmode. 

Og sådan fandt hun ud af, at hendes CPR-nummer var skiftet - og at hun nu juridisk er en kvinde. 

- Jeg har nået en milepæl, og jeg er kommet et skridt nærmere til den, jeg ønsker at være både fysisk og psykisk, siger hun.

- Det er vigtigt. Specielt fordi at man i offentligheden ikke længere skal forklare, at man er en kvinde, når der på papiret står, at man er født som mand.

Nuka Bisgaard planlægger at få foretaget en kønsskifteoperation, hvor operationen skal dokumenteres i en ny dokumentarfilm.

Dokumentaren er under udvikling og vil blive produceret af Space Rocket Nation, som også producerede den forrige dokumentarfilm om Nuka Bisgaard "Eskimo Diva".

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt