Færøsk politiker: Nordatlantiske mandater udøver illegitim magt

- Der er et åbenlyst hykleri, og alle er skyldige i at udnytte systemet.
Således udtaler det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale fra det socialdemokratiske parti Javnaðarflokkurin.
Ifølge politikeren er det en systemfejl, at den færøske befolkning kan vælge to medlemmer til Folketinget. De får indflydelse på dansk lovgivning, mens danskerne ikke kan straffe dem ved et valg.
Sjúrður Skaale går så langt som at kalde de nordatlantiske politikeres magt - herunder også sin egen - for illegitim.
Færøerne og Grønland ville aldrig acceptere danske politikere i deres parlamenter. På samme måde oplever Sjúrður Skaale, at danskerne ikke accepterer de nordatlantiske mandater.
- Vi har magt over de danske vælgere, men deres demokratiske rækkevidde rækker ikke til os. Allerede nu er det problematisk, at vi blander os i danske sager, som ikke vedrører vores vælgere.
Udnytter hykleriet
Torsdag var der mistillidsafstemning i Folketinget. Et dansk flertal ville vælte klimaminister Lars Aagaard (M). Men på grund af støtte fra Færøerne og Grønland i form af Aaja Chemnitz (IA), overlevede ministeren afstemningen.
Indblandingen i dansk politik puster til modstanden mod de færøske og grønlandske folketingsmedlemmer, mener Sjúrður Skaale. Han oplever også en politisk modstand mod de nordatlantiske mandater fra de danske politikeres side, når det er dem belejligt.

- Vi bliver omtalt som udenrigspolitikere af danske journalister og politikere. Der er et åbenlyst hykleri blandt danske politikere. Hver gang man sidder i opposition, beklager man sig over, at der er et flertal med de nordatlantiske mandater. Når man så er i regering, kalder man det for demokratiske spilleregler, der ikke er et problem i.
Selv indrømmer den færøske politiker, at han også er skyldig i hykleri, når han benytter sig af en magt, han er modstander af.
Er der ikke noget modsigende i at kalde det en illegitim magt, når du selv udnytter den?
- Fuldstændig. Den modsigelse kommer til at leve videre, så længe systemet er, som det er. Du vil aldrig få et menneske valgt i Færøerne, som frasiger sig påvirkning på lovene i Folketinget. Og du får aldrig en potentiel dansk regeringsleder til at frabede sig muligheden for at bruge de nordatlantiske mandater. Det kommer aldrig til at ske.
Grønland i Danmark
Sjúrður Skaale vil først have nedlagt de færøske mandater i Folketinget, hvis der kommer et nyt Rigsfælleskab. Men da Grønland og Færøerne har to forskellige forhold til Danmark, vil han ikke udtale sig om, hvorvidt de grønlandske mandater også skal nedlægges.
Netop fordi Færøerne er længere fremme i forhold til at hjemtage flere områder end Grønland, mener Aaja Chemnitz, at det stadig giver mening at have grønlandske politikere i Danmark.

- Der er også brug for det, jeg vil kalde for rugbrødsarbejdet i dagligdagen såsom at stille spørgsmål og holde møder med ministrene, så de bliver holdt op på de ting, de har lovet. På den måde kan vi føre parlamentarisk kontrol, udtaler hun og fortsætter:
- Det ville være at skyde sig selv i foden at undvære en grønlandsk stemme i dagligdagen på nuværende tidspunkt.
Nyt rigsfælleskab
I weekenden har formanden for Naalakkersuisut, Jens-Frederik Nielsen, været på besøg i Danmark. Her har han sammen med statsminister Mette Frederiksen drøftet Naalakkersuisuts ønsker om at starte forhandlinger om et nyt rigsfælleskab.
Spørger man Sjúrður Skaale, så kan et udkast til et nyt rigsfælleskab være lige på trapperne.
- Det kan faktisk gå ret hurtigt, udtaler han.
I et nyt fællesskab vil der ikke nødvendigvis være behov for nordatlantiske folketingsmandater, mener han.
- Vi ønsker, at vi får et nyt rigsfællesskab, hvor vi er mere ligestillede lande, og hvor Folketinget ikke kan lovgive på Færøerne. I dét Rigsfællesskab vil det være urimeligt, at vi har mandater i Folketinget. Det er et samarbejde på regeringsniveau og aftaler mellem regeringerne, som styrer fællesskabet, og ikke at vi vælger personer i hinandens parlamenter, afslutter han.