Nordatlantiske mandater stiger i værdi i Folketinget: Inviteret til møde med statsministeren

Grønland og Færøernes fire mandater i Folketinget har på ny fået en vigtig betydning, efter at den danske regering mister sit indenrigspolitiske flertal.
De grønlandske folketingspolitikere Aaja Chemnitz (IA) og Aki-Matilda Høegh-Dam (Siumut) er i dag i en bedre forhandligsposition end i går. Den danske regering har nemlig mistet sit inderigspolitiske flertal. Foto © : Malik Milfeldt
19. marts 2024 14:42

De nordatlantiske mandater i Folketinget er steget i værdi.

Den danske SVM-regering har nemlig tirsdag mistet sit inderingspolitiske flertal, efter at folketingspolitikeren Mads Fuglede har valgt at forlade Venstre.

Det betyder, at den danske regering nu er afhængig af mandaterne fra Grønland og Færøerne for at bevare sit flertal.

Og det kan forbedre Grønlands forhandlingsposition, når der skal forhandles politiske sager, mener IA’s folketingspolitiker Aaja Chemnitz.

Men IA kommer ikke til at give regeringen bekymringsrynker.

- Vi støtter regeringen, som vi hele tiden har gjort, og vi er optagede af at opnå den bedst mulige for Grønland, som vi altid har gjort, siger hun.

Aaja Chemnitz, vil du kræve, at den danske regering lytter mere til de nordatlantiske mandater, nu hvor jeres mandat er steget i værdi?

- Jeg kan i hvert fald konstatere, at der er blevet aftalt et møde med statsministeren, og at vi har en løbende dialog med Socialdemokratiet og regeringspartierne, siger hun.

Og det er langt fra hver dag, at der kommer en invitation fra den danske statsminister Mette Frederiksen – normalt plejer det nemlig at gå den anden vej rundt.

Kan skabe ændring

Siumuts folketingspolitiker Aki-Matilda Høegh-Dam forventer, at de nordatlantiske politikere vil blive inviteret mere med til forhandlingsbordet end hidtil.

- Det er positivt, for det er under forhandlinger, at man rent faktisk kan skabe en ændring, siger hun.

Og politikerne kan kræve, at grønlandske interesser bliver prioriteret, nu hvor mandaterne er steget i værdi. 

- Vi kommer til at fortsætte med de krav, vi har haft indtil nu. Men der er måske større sandsynlighed for, at det bliver konkretiseret, siger hun.

Den danske regering, der består af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, er nu nede på 87 mandater inklusiv en stemmeaftale med løsgænger i Folketinget Jon Stephensen. Et dansk flertal består af 90 mandater. 

De to færøske folketingsmedlemmer har også tidligere udtrykt støtte til regeringen. 

De fire nordatlantiske mandater i Folketinget tager som regel ikke del indenrigspolitiske anliggender.