Nina Kreutzmann: Vi vil vinde i aften!

I aften stiller Julie Berthelsen og Nina Kreutzmann Jørgensen sig op på scenen i Melodi Grand Prix, og for første gang i 40 år skal der synges på grønlandsk i sangkonkurrencen.
- Jo mere vi ved om hinanden, jo bedre kan vi forstå hinanden – og så er det også lettere ikke at pege fingre ad hinanden, siger Nina Kreutzmann Jørgensen. Foto © : Agnete Schlichtkrull/DR
Skrevet af Christine Hyldal
23. februar 2019 09:48

- Vi har det sindssygt godt!

Sådan lyder det fra Nina Kreutzmann Jørgensen fredag formiddag. I aften træder hun sammen med Julie Berthelsen ind på scenen i Boxen i Herning, når Melodi Grand Prix starter i et brus af konfetti.

Og det er ikke for sjov, at de to stiller op. Danske Spil tipper til dem til at blive nummer to. 

- Vi vil rigtigt, rigtigt, rigtigt gerne vinde. Vi håber, at vi vinder. Det har vi villet fra day one. Lige siden vi startede på det her, har vi haft et syn af os selv på scenen i Israel, fortæller Nina Kreutzmann Jørgensen.

LÆS OGSÅ Se Melodi Grand Prix direkte på KNR

Finalen i det internationale Melodi Grand Prix bliver holdt i Tel Aviv.

- Vi kan godt mærke presset. Men det gør ikke noget. For Julie og jeg er det her meget større end os selv. Vi er her som veninder, men vi er her også for at repræsentere både Grønland og Danmark. Det er vigtigt for os.

Sådan stemmer du

Fra Grønland vil det også være muligt at stemme til Dansk Melodi Grand Prix 2019.

Du kan stemme med sms ved at sende til 1212.

Sms-koderne er som følger: Sang 1, sang 2, sang 3, sang 4, sang 5, sang 6 , sang 7 , sang 8, sang 9 og sang 10.

 

Man kan stemme én gang på hver deltager.

 

Det koster 1 kr. pr. sms, for Tusass'-kunder koster det 1 kr. + alm. sms-takst.

 

Du kan også vælge at hente DR's grand prix-app og afgive din stemme derfra. Det er gratis.

Kilder: Tele-Post/dr.dk

Hvorfor er det vigtigt?

- Vi har i mange år været i et fællesskab med Danmark. Men det er også vigtigt, at Grønland kommer på verdenskortet. Det er så tit, man møder uvidenhed om Grønland – nogle mennesker aner ikke engang, at Grønland eksisterer: ”Greenland, isn't it city in Denmark?”, har jeg hørt folk sige. Hvis vi gennem Dansk Melodi Grand Prix kan komme til Tel Aviv og fortælle historien om Grønland, så er det stort.

Uvidenhed og fordomme hænger sammen, og det er også baggrunden for, at de stiller op med sangen 'League of Light', hvor der synges på både engelsk og grønlandsk. Og det er første gang i 40 år, at der skal synges på grønlandsk i Dansk Melodi Grand Prix. 

- Der er alle de klassiske fordomme, som vi alle kender. Jeg behøver ikke engang at nævne dem. De eksisterer både i Danmark og Grønland. Vi skal skabe mere viden. Jo mere vi ved om hinanden, jo bedre kan vi forstå hinanden – og så er det også lettere ikke at pege fingre ad hinanden, siger Nina Kreutzmann Jørgensen.

Så det er faktisk en kæmpe opgave, i er på i morgen?

- Det er en kæmpe, kæmpe opgave! Det er vi helt klar over. Og vi er så lykkelige for, at vi er to. Vi kan holde hinanden i hånden, og vi har hinandens ryg. Det er jo sådan, et fællesskab er: Man har hinandens ryg, og man hjælper hinanden.

LÆS OGSÅ Comeback til grønlandsk i Dansk Melodi Grand Prix

- Den historie, vi vil fortælle om Grønland, er, at vi er en helt anden kultur, og et helt andet sprog end dansk – men det betyder ikke, at vi ikke kan være sammen. Selv om man er totalt forskellige, så kan man godt være sammen. Vi har meget spiritualitet i os, og vi prøver at tage fat i vores sjæl samtidig med, at vi tager fat i det moderne. Både Julie og jeg er blandingsbørn, siger Nina Kreutzmann Jørgensen.

Du kan se Dansk Melodi Grand Prix på KNR1 live fra klokken 16 i dag.

Her på knr.gl kan du også følge med.

League of light (Official music video)