40 år efter: Comeback til grønlandsk i Dansk Melodi Grand Prix

Det bliver for første gang i 40 år, at der bliver sunget på grønlandsk, når Julie og Nina stiller op til Dansk melodi Grand Prix 2019 med deres sang League of Light.
Foto © : Arkivfoto
Skrevet af Simon Uldum
31. januar 2019 15:22

De grønlandske sangerinder Julie Berthelsen og Nina Kreutzmann stiller op som duo til Dansk Melodi Grand Prix 2019, der foregår i Boxen i Herning lørdag den 23. februar.

De stiller med sangen 'League of Light', der er på engelsk, men også krydret med grønlandske toner og vers.

- Vi ved godt, at vi skiller os ud, da vi synger på engelsk, og på grønlandsk. Vi ved ikke hvordan vi vil blive modtaget af Danmark. Men jeg tror, at sangen kan vække fascination og at de kan lide sangen, men man ved jo aldrig, siger Julie Berthelsen til KNR.

Du kan lytte til sangen League of Light her.

LÆS OGSÅ Julie og Nina stiller op til Melodi Grand Prix

Rasmus Lyberth gjorde det også i 1979

Men faktisk er det ikke første gang, at vi kommer til at opleve grønlandsk sang i det danske melodi grand prix.

I 1979 var det en ung Rasmus Lyberth, der prøvede lykken i det traditionsrige melodi grand prix. Det gjorde han med sangen Ataatap qinnutaa (Faders bøn, red.), som opnåede en flot 11-plads med blandt 17 deltagere.

Artiklen fortsætter under videoen.

Rasmus Lyberth - Faders Bøn HQ
 
- Men jeg synger naturligvis på grønlandsk, og jeg vil gøre det så godt, som jeg evner, sagde Rasmus Lyberth i et interview med AG i 1979.
 
En anden kendt grønlandsk sangerinde, Aviaaja Lumholt, har også deltaget i Dansk Melodi Grand Prix. Det var i 1990, med sangen 'Fordi jeg elsker dig', og det indbragte hende en 6. plads blandt 10 deltagere.
 
Se hendes optræden i videoen herunder:
 
Aviaja Lumholdt - Fordi jeg elsker dig (Dansk Melodi Grand Prix 1990)