Naturinstituttet usikker på stenbiderbestanden

I forbindelse med stenbiderens MSC-certificeringsproces har Naturinstituttet rådgivet og lavet en forvaltningsplan, ligesom de holder øje med, om bestanden af stenbider går op eller ned. Men instituttet ved ikke helt nøjagtigt, hvor stor bestanden er i dag.
Stenbider Foto © : Grethe Olsen, Akunnaaq
Skrevet af Apollo Jeremiassen
24. august 2015 18:01

Stenbidere som kommer til de vestgrønlandske farvande og yngler én gang om året, er nu MSC-mærket gennem norske Veritas og dermed certificeret som et bæredygtigt fiskeri.

Forsker ved Naturinstituttet her i Grønland Rasmus Berg Hedeholm siger, at instituttet ikke har en holdning til, om det er gavnligt for bestanden af stenbidere, at den nu er MSC-mærket og, at Naturinstituttet kun har givet rådgivning i forbindelse med planen.

- I forbindelse med MSC-certificeringsprocessen er der blevet lavet en forvaltningsplan. Og den plan udgør så vores rådgivning. Så længe man følger forvaltningsplanen, så følger man også rådgivningen.

Læs også MSC-certificering vigtig for fiskeriet

- Om det er godt eller skidt, at stenbideren er MSC-mærket, har vi sådan set ikke en holdning til, fordi vi bare har givet rådgivning på det område, siger Rasmus Berg Hedeholm og indrømmer, at forskerne ikke rigtig ved, hvor stor bestanden af stenbidere er her i Grønland.

- Altså, vi har ikke noget bud på den absolutte størrelse af bestanden her i Vestgrønland.

Læs også Så er der MSC-mærkning på stenbider

- Vi har lavet rådgivning baseret på data fra fiskeriet. Derfor holder vi øje med, om bestanden går op eller ned, fordi vi ikke helt ved hvor stor bestanden er i dag, siger Rasmus Berg Hedeholm og gør opmærksom på, at de ikke mener, at bestanden er truet på nuværende tidspunkt.

Verdensnaturfondens generalsekretær, Gitte Seeberg, siger til KNR, at hun er glad for, at stenbideren nu er MSC-mærket, da det betyder, ligesom for rejen, at den i fremtiden ikke overfiskes. Gitte Seeberg siger ligeledes. at man nu må arbejde for, at hellefisken også bliver MSC-mærkes.