Nato vil indsætte fire kampgrupper i Østeuropa som afskrækkelse

Der indsættes yderligere fire kampgrupper i den østlige del af alliancen som modsvar på Ruslands invasion.
NATOS generalsekretær Jens Stoltenberg mener, at Vesten står forenet mod Ruslands invasion af Ukraine. Foto © : Pool/Reuters
Skrevet af Ritzau
25. marts 2022 10:00

Forsvarsalliancen Nato vil indsætte fire nye kampgrupper i Bulgarien, Rumænien, Ungarn og Slovakiet. Det er en fordobling af det hidtidige antal, som er indsat i den del af Europa.

Det sker for at styrke afskrækkelsen i den østlige del af alliancen. Beslutningen er truffet som følge af Ruslands invasion af Ukraine. 

Det oplyser generalsekretær Jens Stoltenberg, som torsdag i øvrigt har fået forlænget sin stilling med et år på grund af den usikre situation.

- Vi forbliver forenede og beslutsomme i vores vilje til at modsætte os Ruslands aggression, hjælpe Ukraines regering og folk samt at forsvare sikkerheden, siger Stoltenberg på et pressemøde.

LÆS OGSÅ Arktisk samarbejde sat i bero: Rusland advarer Danmark

Danmark er åben for at bidrage yderligere i det østlige Europa, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et kort pressemøde.

- Vi er enige i Nato om at styrke vores østlige flanke. Det er vi positivt indstillet over for fra dansk side. Kommer der en direkte forespørgsel fra Nato om yderligere dansk engagement, vil vi se positivt på det, siger hun.

Der er dog ikke nogen forespørgsel fra Nato endnu, uddyber hun.

Nato vil fortsat ikke sende soldater eller fly til at sikre en flyveforbudszone over Ukraine. Det skyldes et ønske om, at krigen ikke eskalerer yderligere.

LÆS OGSÅ Mette Frederiksen: Vi deler ønsket om arktisk lavspænding, men vi skal ikke være naive

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, talte torsdag til alliancens medlemmer via en videoforbindelse.

Han takkede for de defensive våben, som alliancen har leveret, men understregede, at der er brug for offensive våben til brug for angreb.

- I kan give os én procent af alle jeres fly. Én procent af jeres kampvogne. En procent, lød det ifølge flere internationale nyhedsbureauer.

Flere af Natos medlemslande har leveret våben til Ukraine for at bistå landet i kampen mod Rusland. Men der er ikke umiddelbart lagt op til, at Nato efterkommer Ukraines ønske om større våben ifølge Stoltenberg.